Zona Metropolitană Cluj, în căutare de soluții inteligente de mobilitate

Proiectul european Stardust a inclus Zona Metropolitană Cluj (ZMC) într-un demers de dezvoltare a soluțiilor inteligente la provocările urbane.

Sensul giratoriu dintre cartierele Zorilor și Mănăștur, recent amenajat | Foto: Dan-Cristian Lenghel

Proiectul european Stardust a inclus Zona Metropolitană Cluj (ZMC) într-un demers de dezvoltare a soluțiilor inteligente la provocările urbane.

Diriguitorii ZMC au făcut apel la cetățeni, în cadrul Stardust, pentru a ajuta la crearea unui Cluj mai ușor de circulat. În prima fază, aceștia vor completa un chestionar prin care să contribuie la construirea unui plan optim de replicare a soluțiilor de smart-mobilitate pentru zona Cluj-Napoca.

“În cadrul proiectului, învățăm bune practici testate deja în orașe ca Pamplona (Spania), Tampere (Finlanda) sau Trento (Italia) în domenii ca energiile regenerabile, eficiența energetică a clădirilor, infrastructura smart sau electro-mobilitatea”, au motivat reprezentanții ZMC.

Constelație de “insule ale inovației”

Chestionarul prezent va fi utilizat în cadrul proiectului de cercetare aplicată Stardust, finanțat prin programul european Horizon 2020, unde orașul “următoritor”, Clujul explorează opțiuni de smart city pentru tranziția energetică: electro-mobilitate și eficiență energetică a clădirilor.

Stardust este un proiect al Horizon 2020 Smart Cities, ce reunește orașe europene avansate, formându-se astfel o constelație de „insule ale inovației” – modele de orașe inteligente, eficiente și orientate către cetățeni.

Vor fi implementate și validate soluții tehnice ecologice și soluții inovatoare nontehnice, permițând replicarea lor în alte orașe. Clujul este partener în cadrul proiectului în calitate de „oraș urmăritor”, care apelează la experiența „orașelor fanion”, pentru a implementa soluții smart-city la context local.

ZMC este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca, 19 comune și consiliul județean. Ea derulează proiecte care au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domenii ca dezvoltare urbană, comunități defavorizate, mediu înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală.

Exit mobile version