În plină secetă, Clujul își modernizează sursa subterană de apă din Florești

Muzeul Apei din Florești se află în zona de protecție în care se găsesc sursele subterane | Foto: CAS

Compania de Apă Someș (CAS) va demara lucrările de modernizare, pe fonduri europene, a sursei subterane de apă Florești.

Forul județean a semnat autorizația de construire în vederea demarării lucrărilor de modernizare a sursei de apă subterană Florești. Este un sistem ce asigură rezerva strategică de alimentare cu apă a municipiului Cluj-Napoca și localităților situate între Gilău și Dej.

„Lucrările vor debuta, în cel mai scurt timp, cu realizarea digurilor de apărare a malului râului Someș. Vor continua cu celelalte obiective prevăzute în contract. Investiția în retehnologizarea și modernizarea sursei subterane din Florești va îmbunătăți substanțial procesul de captare și tratare a apei furnizate populației”, susține Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sursă amenajată în sec. XIX

Investiția presupune reabilitarea a 100 puțuri de captare și a 19,4 km de conducte și drenuri. Va fi realizat un nou front de captare, va fi refăcut sistemul de clorinare de la captația I și va fi implementat noul sistem de monitorizare și control automatizat al procesului de captare a apei SCADA.

În valoare de 66 de milioane de lei, investiția este parte a megaproiectului european derulat de CAS, societate aflată sub autoritatea CJ Cluj. Actuala sursa subterană de apă aflată pe teritoriul comunei Florești a fost amenajată la finalul sec. XIX. Este formată din cinci zone de captare: uzina Florești, captația Șapca Verde, captația I, captația II şi stația E.

Megaproiectul regional are o valoare de 404 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea investiției se face 92,18% din fonduri publice nerambursabile (85% Fondul de Coeziune al UE, 13% bugetul de stat, 2% bugete locale). Cofinanțarea este asigurată 6% prin credit bancar contractat de către CAS, iar restul de 1,82%, de la bugetul de stat.

Exit mobile version