Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

În plină secetă, Clujul își modernizează sursa subterană de apă din Florești

Muzeul Apei din Florești se află în zona de protecție în care se găsesc sursele subterane | Foto: CAS

Compania de Apă Someș (CAS) va demara lucrările de modernizare, pe fonduri europene, a sursei subterane de apă Florești.

Forul județean a semnat autorizația de construire în vederea demarării lucrărilor de modernizare a sursei de apă subterană Florești. Este un sistem ce asigură rezerva strategică de alimentare cu apă a municipiului Cluj-Napoca și localităților situate între Gilău și Dej.

„Lucrările vor debuta, în cel mai scurt timp, cu realizarea digurilor de apărare a malului râului Someș. Vor continua cu celelalte obiective prevăzute în contract. Investiția în retehnologizarea și modernizarea sursei subterane din Florești va îmbunătăți substanțial procesul de captare și tratare a apei furnizate populației”, susține Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sursă amenajată în sec. XIX

Investiția presupune reabilitarea a 100 puțuri de captare și a 19,4 km de conducte și drenuri. Va fi realizat un nou front de captare, va fi refăcut sistemul de clorinare de la captația I și va fi implementat noul sistem de monitorizare și control automatizat al procesului de captare a apei SCADA.

În valoare de 66 de milioane de lei, investiția este parte a megaproiectului european derulat de CAS, societate aflată sub autoritatea CJ Cluj. Actuala sursa subterană de apă aflată pe teritoriul comunei Florești a fost amenajată la finalul sec. XIX. Este formată din cinci zone de captare: uzina Florești, captația Șapca Verde, captația I, captația II şi stația E.

Megaproiectul regional are o valoare de 404 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea investiției se face 92,18% din fonduri publice nerambursabile (85% Fondul de Coeziune al UE, 13% bugetul de stat, 2% bugete locale). Cofinanțarea este asigurată 6% prin credit bancar contractat de către CAS, iar restul de 1,82%, de la bugetul de stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Pe Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC) au devenit operaționale cele două căi, Hotel și India, din proiectul “Cale de rulare paralelă cu pista”, finanțat din fonduri nerambursabile.

India și Hotel, noile căi de rulare ale aerogării din Someșeni

Articolul următor
Festivalul de muzică electronică de la Cluj-Napoca a definitivat programul, stabilind în ce zile urcă artiștii pe cele șase scene ale festivalului.

Untold și-a stabilit programul final

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share