Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

India și Hotel, noile căi de rulare ale aerogării din Someșeni

Pe Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC) au devenit operaționale cele două căi, Hotel și India, din proiectul “Cale de rulare paralelă cu pista”, finanțat din fonduri nerambursabile.
Conducerea aerogării din Cluj-Napoca a prezentat proiectele de dezvoltare a infrastructurii | Foto: AIAIC

Aeroportul clujean a operaționalizat două căi de rulare și a introdus un sistem de scanare a bagajelor de mână prin care pasagerii nu mai trebuie să scoată lichidele și aparatura electronică.

Pe Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC) au devenit operaționale cele două căi, Hotel și India, din proiectul “Cale de rulare paralelă cu pista”, finanțat din fonduri nerambursabile. Valoarea proiectului este de 63 de milioane de lei, din care 23 de milioane de la UE și bugetul de stat.

Noile căi de rulare și platforma de staționare vor asigura fluidizarea mișcărilor aeronavelor la sol, optimizarea desfășurării activităților operaționale și creșterea capacității de operare. Prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, AIAIC beneficiază de 74 milioane lei, fonduri nerambursabile.

„În semestrul I din 2022 am înregistrat 1,06 milioane de pasageri, ceea ce înseamnă că am recuperat 80% din traficul de pasageri înregistrat în semestrul I – 2019, înaintea pandemiei. Estimăm, pentru 2023, 3 milioane de pasageri. De aceea ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii care să acomodeze un trafic de pasageri în creștere” – David Ciceo, director general al AIAIC.

 

Fără lichide și electronice scoase din bagajele de mână

Aerogara din Someșeni devine cea dintâi aeroport din România și printre primele din Europa unde pasagerii nu mai sunt nevoiți să scoată lichidele și aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate, din 14 iulie. Realizarea a fost posibilă în urma cooperării cu Brigada Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) și cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Controlul de securitate este efectuat de Brigada Antitero SRI.

Această facilitate vine ca urmare a achiziționării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată și rapidă  de procesare a bagajelor. Ele determină reducerea timpului de așteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate.

Au fost achiziționate și echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor. Cele două tipuri de echipamente de securitate au fost achiziționate cu finanțare nerambursabilă prin POIM 2014-2020. Valoarea celor două proiecte pentru echipamentele de securitate este de 42 de milioane de lei, din care 28 de milioane asigurate de UE și 4 milioane de la stat.

“Finanțarea din bani UE este foarte importantă, având în vedere că anii de pandemie au afectat economic transportul aerian. Vom continua demersurile noastre pentru a obține fonduri nerambursabile. Mai ales că avem în derulare  mai multe proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii AIAIC, astfel încât să asigurăm pasagerilor și partenerilor noștri cele mai bune servicii. Astfel vom putea extinde rețeaua de rute și va crește  numărul de pasageri pe aeroport” – Viorel Federiga, președinte AIAIAC

Platformă de parcare a avioanelor, cu patru locuri

AIAIC a obținut fonduri nerambursabile prin POIM pentru achiziționarea echipamentelor pentru situații de urgență care asigură creșterea capacității de intervenție a personalului PSI în cazul unui incident sau accident. Acestea sunt două autospeciale de stingere a incendiilor, o autospecială de intervenție rapidă, 100 de tărgi pat, 10 costume aluminizate și patru defibrilatoare medicale.

Valoarea contractului de finanțare este de 7,7 milioane de lei, dintre care 5.4 milioane de la UE și de 0,8 milioane de la stat. AIAIC a semnat un nou contract de finanțare din fonduri UE pentru construirea unei noi platforme cu patru locuri de  staționare a aeronavelor. Proiectul este de 31 de milioane de  lei, din care 10 milioane fonduri nerambursabile de la UE și 1,6 milioane de la stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Câștigul salarial mediu brut (CSMB), în luna mai 2022, în Cluj, a fost 7.829 lei.

Salariul mediu brut a urcat la Cluj cu 1.100 de lei în decurs de un an

Articolul următor

În plină secetă, Clujul își modernizează sursa subterană de apă din Florești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share