Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un pod pietonal și ciclist va traversa Crișul Repede în zona Hotelului Hilton

În ultimii 13 ani în Oradea au fost construite patru poduri peste Crișul Repede destinate circulației auto: Podul Sovata, Podul Mareșal Prezan, Podul Centenarului și Podul ce face parte din drumul expres DX 16 ce leagă Centura Oradea de Autostrada A3 Transilvania. 

Un pod pietonal și ciclist va traversa Crișul Repede în zona Hotelului Hilton, asigurând astfel conexiunea între zone importante de recreere ale municipiului – Cetatea Oradea și Parcul Cetății, cu zona de servicii ospitaliere (Hotel Continental Forum, Hotel Double Tree by Hilton), Parcul Ion Brătianu, Grădina Ciuperca, Aquapark Nymphaea.

Consiliul Local a aprobat joi, 25 aprilie, indicatorii tehnico-economici la faza SF a proiectului, urmând ca acesta să fie depus pentru finanțare în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021-2027, Prioritatea 4 – O regiune cu mobilitate urbană multimodală durabilă.

Podul pietonal și ciclist va deveni un spațiu public de calitate, iar prin arhitectura sa  acesta va reprezenta un reper al orașului, un spațiu social și de întâlnire.

 

Caracteristici

Valoarea proiectului este de 28,8 milioane lei (cu TVA inclus), iar durata de construire a podului este de 12 luni.

Podul va fi unul hobanat, în stil harpă, asimetric, cu o singură deschidere și un singur pilon de ancorare înclinat, amplasat pe malul drept (Parcul Brătianu, Hotel Double Tree Hilton). Acesta va avea o lungime de 91 de metri și o lățime de 4,20 metri.

În ceea ce privește iluminarea obiectivului, atât iluminatul general și cel ornamental se vor subordona arhitecturii acestuia și vor contribui la imaginea de simbol a podului, aducând plusvaloare întregii zone. Astfel, podul va fi iluminat cu corpuri LED încastrate în beton, cu tuburi LED montate pe mâna curentă a podului și pe intradosul podului.

Accesul va fi asigurat prin scări pentru urcare/coborâre pietoni, precum și rampe pentru bicicliști și persoane cu dizabilități, prevăzute cu platforme orizontale de odihnă.

 

Coridor pietonal și ciclist între Cetate și podul de la Hilton

Tot în cadrul ședinței Consiliului Local s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la faza SF pentru realizarea unui coridor pietonal și ciclist între Cetatea Oradea și podul proiectat în zona Hotelului Hilton.

Amplasamentul este delimitat la Nord de râul Crișul Repede și Calea Mareșal Alexandru Averescu, la Sud de str. C.D Gherea. Traseul propus pornește de pe malul stâng al Crișului Repede în dreptul Hotelului Hilton, continuând practic de pe culeea de pe malul stâng a podului, traversează Calea Mareșal Alexandru Averescu, continuă înspre spre sud-vest pe direcția intersecției străzii Redutei cu Calea Clujului, traversează Calea Clujului și continua pe strada Redutei până la accesul înspre Poarta de Est a cetății.

Strada Redutei va fi transformată în alee pietonală și ciclistă.

La fel ca și podul, proiectul coridorului pietonal și ciclist urmează să fie depus pentru finanțare în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021-2027.

Valoarea acestuia este de 7,8 milioane lei cu TVA inclus, durata de execuție fiind de 4 luni.

 

Patru poduri peste Crișul Repede în 13 ani

În ultima perioadă peste Crișul Repede au fost construite patru poduri pe raza municipiului Oradea. Primul dintre ele, Podul Sovata, cu două benzi de circulație, a fost dat în folosință în 2011, pe locul unei foste pasarele.

În 2015 s-a dat în circulație Podul Mareșal Prezan, cu două benzi de circulație, în zona Silvaș.

Următorul pod, Podul Centenarului, tot cu două benzi de circulație, a fost dat în folosință în 2019, odată cu aniversarea centenarului a 100 de ani de administrație românească în Oradea. Podul Centenarului a fost construit în locul unui pod pietonal, denumit Podul cu stea.

Podul peste Crișul Repede ce face parte din DX 16

În acest an a fost construit încă un pod peste Crișul Repede, cu patru benzi de circulație. El face parte integrantă din DX 16, care leagă centura Oradiei de Autostrada A3 Transilvania spre Vama Borș 2.

De asemenea, în 2023 a fost reabilitat și modernizat podul pietonal hobanat – Podul Intelectualilor.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Co-fondatorul Shazam, Dhiraj Mukherjee, speaker principal la Bucharest Tech Week

Articolul următor

Rebranduire pentru Hotelul Coroana de Aur din Bistrița: Grand Hotel Coroana

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share