Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consilierul de stat László Borbély: Peste 600 milioane de euro, bani nerambursabili, vor fi puși la dispoziție pentru proiecte privind solurile sustenabile

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României și Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan” (IRCEM), au organizat în 24 aprilie 2024, conferința NATI00NS – SOLURI SUSTENABILE”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului NATI00NS, ca un prim pas pentru a sprijini lansarea misiunii Comisiei Europene „A Soil Deal for Europe”, 100 Living Labs and Lighthouses, spre soluri sănătoase până în 2030 și are rolul de a susține și de a promova procesele de conștientizare a importanței protejării și conservării ecosistemelor terestre.

„Agricultura este un domeniu de tradiție cât și un domeniu strategic pentru dezvoltarea durabilă a României. Iată că există oportunități concrete de finanțare: peste 600 milioane de euro, bani nerambursabili, vor fi puși la dispoziție pentru proiecte privind solurile sustenabile. Suntem a 6-a țară din UE ca suprafață agricolă și avem un potențial imens pentru a produce hrană sănătoasă. De aceea, ne bucurăm ca am reușit astăzi să fim gazda unei dezbateri foarte intense între toți actorii relevanți din domeniu.

Sunt țări care deja dezvoltă astfel de programe și este păcat că România nu se află printre ele. În continuare vom depune eforturi să diseminăm informația către toate părțile interesate și să facilităm colaborarea multi-sectorială pentru ca agricultura României să beneficieze cât mai mult posibil de aceste oportunități. La nivelul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, vom veni cu un sprijin consistent și prin coordonarea implementării Strategiei naționale și planului de acțiune privind economia circulară, în cadrul căreia agricultura are o comisie tehnică dedicată cu reprezentanți din toate punctele de interes.”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

NATI00NS acționează ca mesager al Misiunii, sporind gradul de conștientizare a părților interesate naționale și regionale, oferind acces la materiale și informații de consolidare a capacităților, stimulând discuțiile cu privire la cele mai bune configurații Laboratoare vii (LL) și proiecte far, pentru a răspunde nevoilor regionale de sol și încurajând colaborarea. IRCEM va fi, printre altele, responsabil de activitățile de consolidare a capacităților și de dezvoltarea Living Labs în Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.

Proiectele sunt fezabile mai ales pentru consorții care pot să includă o varietate de actori: universități, ONG-uri, institute de cercetare, asociații de fermieri. Foarte important este și condiția ca în cadrul unei aplicații să fie implicate minim trei state. Pentru orientarea către parteneri și pentru mai multe detalii, poate fi accesată pagina proiectului: https://ircem.ro/2023/11/08/nati00ns-supporting-the-eu-mission-a-soil-deal-for-europe-across-national-communities/

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rebranduire pentru Hotelul Coroana de Aur din Bistrița: Grand Hotel Coroana

Articolul următor

Theodora Golf Club dă startul noului sezon fantastic de golf

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share