Banca Transilvania și-a făcut sediul central din materiale reciclate

Noul sediul central al Băncii Transilvania (BT), de pe Calea Dorobanților 30-36, a primit certificarea Building Research Establishment Environmental Assessment Method BREEAM New Construction.

Clădirea are influențe eco și tech, fiind construită din beton cu aparență de lemn și piatră de Viștea | Foto: BT

Noul sediu principal al Băncii Transilvania (BT), de pe Calea Dorobanților, a primit certificarea Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) New Construction.

 

Este mai înalt standard de sustenabilitate și eficiență din industrie, cu un punctaj de 88,7% din 100 – sub 3% din clădirile certificate BREEAM în lume au obținut standardul Outstanding.

Clădirea BT este funcțională din 2021, are 38.000 mp, 1.400 de birouri, 30 de săli de întâlniri, opt bucătării, amfiteatru, cafenea, restaurant, parcare subterană pentru mașini și biciclete, stație pentru încărcarea mașinilor electrice. Clădirea a fost construită din materiale certificate, reciclate și reciclabile.

„Investiția în noul sediu central a avut în vedere crearea unui mediu cât mai plăcut și sănătos pentru angajați, precum și grija față de mediu. Pentru optimizarea consumului de resurse folosim tehnologii, dotări și facilități de ultimă generație” – Leontin Toderici, director adjunct operațiuni BT

Maximum de puncte pentru management și transport

Evaluarea pentru certificare a fost realizată ținând cont de categorii diferite, fiecare primind câte un punctaj: managementul clădirii; sănătate și stare de bine pentru angajați; energie; transport; apă; materiale; deșeuri; utilizarea terenului și ecologie; poluare și inovație. Punctajul maxim a fost obținut pentru management și transport.

„Sustenabilitatea și inovația au stat la baza temei de proiectare și a conceptului clădirii. Sediul a fost conceput drept clădire verde încă din proiectare, fiind folosit standardul BREEAM. Impactul asupra mediului și grija pentru condițiile de sănătate și siguranță au fost atent monitorizate pe tot parcursul realizării” – Adrian Pop, manager general ADP Green Building

Detalii despre clădirea BT:

Cel mai întâlnit standard de sustenabilitate

BREEAM este prima și cea mai întâlnită metodă de evaluare a sustenabilității clădirilor, lansată și administrată de organizația Building Research Establishment din Marea Britanie. BT este cea mai mare bancă din România, cu 19% cotă de piață, 3,6 milioane de clienți, 9.000 de angajați, 500 de sedii în 180 de localități. Principalii săi competitori naționali sunt BCR și BRD.

ADP este o societate înființată în 2013, specializată în analiza și îmbunătățirea sustenabilității mediului construit. Folosind în special standardul britanic BREEAM, ADP a realizat certificarea unora din cele mai sustenabile clădiri din Europa Centrală și de Est. Este implicată în evaluarea și îmbunătățirea sustenabilității unor mari portofolii de clădiri industriale, comerciale, clădiri publice, birouri sau rezidențiale în România, Bulgaria, Ungaria.

Exit mobile version