Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania și-a făcut sediul central din materiale reciclate

Noul sediul central al Băncii Transilvania (BT), de pe Calea Dorobanților 30-36, a primit certificarea Building Research Establishment Environmental Assessment Method BREEAM New Construction.
Clădirea are influențe eco și tech, fiind construită din beton cu aparență de lemn și piatră de Viștea | Foto: BT

Noul sediu principal al Băncii Transilvania (BT), de pe Calea Dorobanților, a primit certificarea Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) New Construction.

 

Este mai înalt standard de sustenabilitate și eficiență din industrie, cu un punctaj de 88,7% din 100 – sub 3% din clădirile certificate BREEAM în lume au obținut standardul Outstanding.

Clădirea BT este funcțională din 2021, are 38.000 mp, 1.400 de birouri, 30 de săli de întâlniri, opt bucătării, amfiteatru, cafenea, restaurant, parcare subterană pentru mașini și biciclete, stație pentru încărcarea mașinilor electrice. Clădirea a fost construită din materiale certificate, reciclate și reciclabile.

„Investiția în noul sediu central a avut în vedere crearea unui mediu cât mai plăcut și sănătos pentru angajați, precum și grija față de mediu. Pentru optimizarea consumului de resurse folosim tehnologii, dotări și facilități de ultimă generație” – Leontin Toderici, director adjunct operațiuni BT

Maximum de puncte pentru management și transport

Evaluarea pentru certificare a fost realizată ținând cont de categorii diferite, fiecare primind câte un punctaj: managementul clădirii; sănătate și stare de bine pentru angajați; energie; transport; apă; materiale; deșeuri; utilizarea terenului și ecologie; poluare și inovație. Punctajul maxim a fost obținut pentru management și transport.

„Sustenabilitatea și inovația au stat la baza temei de proiectare și a conceptului clădirii. Sediul a fost conceput drept clădire verde încă din proiectare, fiind folosit standardul BREEAM. Impactul asupra mediului și grija pentru condițiile de sănătate și siguranță au fost atent monitorizate pe tot parcursul realizării” – Adrian Pop, manager general ADP Green Building

BT

Detalii despre clădirea BT:

  • Aerul din clădire este filtrat permanent, iar calitatea acestuia este permanent monitorizată.
  • Încălzirea și răcirea sunt realizate printr-un sistem de temperare în masă a betonului.
  • Nivelul de iluminat la birouri este păstrat constant cu ajutorul lămpilor care detectează nivelul de lumină naturală și compensează în timp real cu iluminat artificial. Lumina este pe bază de senzori, controlată prin Building Management System, ceea ce reduce cu 30% necesarul de energie pentru iluminat.
  • Clădirea consumă cu 20% mai puțină energie față de referința națională și cu 8% mai puțină energie față de referința BREEAM.
  • Materialele din lemn au certificare FSC sau similară și atestă proveniența din surse exploatate sustenabil.
  • În procesul de selecție a materialelor de construcții au fost alese cele cu certificări de mediu precum EPD, BES 6.001 și ISO 14.001.
  • Amprenta de carbon înmagazinată a clădirii este de 1.407 kgCO2eq/mp.
  • Deșeurile sunt colectate selectiv.
  • Clădirea este în stil contemporan, cu influențe eco și tech, prin concept, materiale, culori, funcționalitate și dotări. Designul cuprinde o combinație de texturi și materiale – beton cu aparență de lemn, piatră de Viștea. Cromatica este neutră: predominant gri, crem și maro.

Cel mai întâlnit standard de sustenabilitate

BREEAM este prima și cea mai întâlnită metodă de evaluare a sustenabilității clădirilor, lansată și administrată de organizația Building Research Establishment din Marea Britanie. BT este cea mai mare bancă din România, cu 19% cotă de piață, 3,6 milioane de clienți, 9.000 de angajați, 500 de sedii în 180 de localități. Principalii săi competitori naționali sunt BCR și BRD.

ADP este o societate înființată în 2013, specializată în analiza și îmbunătățirea sustenabilității mediului construit. Folosind în special standardul britanic BREEAM, ADP a realizat certificarea unora din cele mai sustenabile clădiri din Europa Centrală și de Est. Este implicată în evaluarea și îmbunătățirea sustenabilității unor mari portofolii de clădiri industriale, comerciale, clădiri publice, birouri sau rezidențiale în România, Bulgaria, Ungaria.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Programul educaţional al Fundaţiei Transylvania Trust (FTT) pentru studenți la arhitectură, ingineri constructori, peisagiști, arheologi, istorici de artă, muncitorilor în construcții va începe în 31 iulie.

Castelul Banffy va găzdui cursuri de inițiere în restaurare

Articolul următor

„Schimbă PET-ul cu biletul” la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share