Designerul viitorului, la Cluj: om sau robot?

Festivalul Zain a propus o dezbatere despre creativitate în contextul viitorului muncii, la care au participat, la cafeneaua Meron Roastery, atât experți în domeniu, cât și reprezentanți ai Centrului Cultural Clujean sau Universitatea Babeș-Bolyai.

Expozițiile și prezentările au fost însoțite de dezbateri despre prezența tehnologiei în design | Foto: ZAIN

Specialiști conectați la domeniul designului au încercat să prefigureze viitorul acestuia, în contextul pătrunderii tot mai puternice a inteligenței artificiale (IA).

Festivalul ZAIN a propus o dezbatere despre creativitate în contextul viitorului muncii, la care au participat, la cafeneaua Meron Roastery, atât experți în domeniu, cât și reprezentanți ai Centrului Cultural Clujean (CCC) și Universității Babeș-Bolyai. “Cluj Future of Work (CFW) este o invitație la dialoguri, după aproape trei ani de muncă de la distanță, de întâlniri în spațiul virtual și o expunere masivă în social media.

Este despre o concluzie la care au ajuns toți cei implicați în acest proiect complex: creativitatea e cea care va face pământul să se rotească în continuare și în acest colț de țară și de lume. Toți cei selectați de către echipa ZAIN au demonstrat că adaptabilitatea din perioada pandemiei a fost generată de creativitate”, consideră organizatorii festivalului.

“Încurajăm începuturile inspirate și amenajăm un nou cadru temporar pentru comunitatea creativă din Transilvania. Pentru designeri și producători de specialitate, pentru toți cei interesați de viitorul profesiilor creative, inclusiv pentru cei care ne vizitează din curiozitate”, a rezumat Georgiana Ciceo, cofondatoare a ZAIN și designer al brandului Monom.

 

Costin Radu, brand strategist:

Anda Zota, arhitect, redactor-șef Igloo:

Andreea Bogdan, fotograf, cofondator Vilegiatura:

Vlad Șulea, director de creație Electric Castle:

Festival reluat după trei ani

ZAIN a revenit la Cluj, timp de patru zile, după o pauză de trei ani. Festivalul înseamnă prezentări și expoziții din mai multe domenii ale industriei creative: producție și design de mobilier, fashion design, design de accesorii, ilustrație, graphic design, aplicații interactive și lighting design. Piața Unirii a fost transformată într-un camping al expresiei prin design pentru a reconstitui traseul de la lucrul manual la produsul digital, cu accente pe inovație, meșteșug și tehnologie. Expoziția centrală a cuprins o zonă cu instalații curatoriate și alte evenimente la care a fost invitat să participe publicul larg.

În opt instalații-capsulă imersive au expus creativii Ami Amalia – Adela Marius; Monom – Alexandra Mihali; Lucian Broscățean – Agnes Keszeg – Mihai Plătică; Vilegiatura – Diana Papuc; Arboritm – Anda Gheorghe; Corizom; Askia; Alexandru Nimurad. La Casa Municipală de Cultură a fost organizat un shop efemer, cu o selecție Dizainăr, dar și expoziția Culturepreneurs, cu designerii selectați de ZAIN în urma unui proiect-concurs realizat în 2021, precum și un eveniment de networking.

Ediție inclusă în proiectul CFW

Casa TIFF a găzduit secțiunea Meșteșug (în) Contemporan, un melanj de gourmet, filme documentare, obiecte de uz zilnic și de artă contemporană, realizate de meșteșugari, designeri, artiști, având ca numitor comun sustenabilitatea. Lunet Eyewear a fost prezent cu vernisajul “Chromatic Tetrachord”, iar designerul de corpuri de iluminat Dia Buga a propus instalația “Lumină în mișcare”. În total s-au derulat 25 de evenimente, inclusiv la Tito Atelier, Circular & Studio Yana, Vilegiatura & Chic Utility Open Studio, Andra Handaric Studio.

Ediția actuală este parte din proiectul CFW, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. CFW este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de CCC în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca. Din consorțiul pentru CFW mai fac parte Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, TIFF, Universitatea de Artă şi Design, ZAIN.

Exit mobile version