Ruta Sfântul Ladislau primește 8,4 milioane euro

Ruta Sfântul Ladislau a fost inclusă alături de Ruta mănăstirilor și Ruta bisericilor de lemn, în tranșa de 23,4 de milioane de euro din programul “România atractivă”.

Administratorii de obiective de patrimoniu cu potențial turistic au semnat contractele de atribuire a fondurilor de restaurare | Foto: MIPE

Obiective turistice și culturale din județele Covasna, Harghita și Bihor vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ruta Sfântul Ladislau a fost inclusă alături de Ruta mănăstirilor și Ruta bisericilor de lemn, în tranșa de 23,4 de milioane de euro din programul “România atractivă”.

Ministrul Marcel Boloș a semnat 18 noi contracte care vizează restaurarea unor obiective de patrimoniu incluse în trei rute din programul ”România atractivă”, din PNRR. La evenimentul de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor (MIPE) au participat reprezentanți ai autorităților locale și lăcașelor de cult beneficiare.

Vor să atragă turiștii străini

Au fost prezenți secretarii de stat Csilla Hegedus și Bogdan Simcea; subsecretarul de stat Doina Iacoban; președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur; deputatul de Harghita Laszlo Ladanyi, senatorul de Botoșani Lucian Trufin. „Cele 12 rute turistice și culturale pe care le finanțăm prin componenta 11 a PNRR pun în valoare acea Românie profundă și autentică de care suntem mândri, parte a patrimoniului cultural european.

Semnăm contractele pentru restaurarea unor obiective de patrimoniu și promovarea acestora într-un mod integrat, în rute cultural-turistice care să atragă vizitatori din țară și din străinătate. Parteneriatul pe care l-am construit cu autoritățile locale și cu reprezentanții cultelor va adăuga valoare acestor investiții, în beneficiul comunităților locale și al României”, a spus ministrul.

Bijuterii ale patrimoniului cultural

„Toate aceste bijuterii ale patrimoniului cultural vor fi parte a rutelor cultural-turistice din programul „România atractivă”. Prin astfel de investiții și prin promovarea patrimoniului cultural al României, ne dorim să atragem turiști din toată lumea, care pe lângă faptul că admiră valorile noastre să contribuie la dezvoltarea localităților și la crearea de noi locuri de muncă”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedus.

„Toate aceste obiective ne ajută să menținem viu un mod străvechi de viaţă ce ne definește originile. Nu doar că răspund unei nevoi spirituale a credincioşilor, dar vor deveni adevărați vectori turistici.

Semnarea de astăzi ne arată că banii europeni pot fi un susținător important al patrimoniului cultural și sunt convins că va avea ca efecte colaterale promovarea localităților beneficiare și dezvoltarea de noi modele antreprenoriale în jurul obiectivelor care vor fi modernizate”, a transmis Bogdan Simcea.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: 11,5 milioane euro

Ruta Sfântul Ladislau: 8,4 milioane euro

Ruta bisericilor de lemn: 3,5 milioane euro

Prin Componenta 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României sunt alocate peste 100 de milioane de euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale din România. Contractele de finanțare pentru primele trei rute culturale și turistice: castrelor, castelelor și cetăților, în valoare de 45 de milioane de euro, au fost deja semnate. Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare de 449 milioane de euro.

Rutele care primesc finanțare

Sursa: MIPE

Exit mobile version