Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ruta Sfântul Ladislau primește 8,4 milioane euro

Ruta Sfântul Ladislau a fost inclusă alături de Ruta mănăstirilor și Ruta bisericilor de lemn, în tranșa de 23,4 de milioane de euro din programul “România atractivă”.
Administratorii de obiective de patrimoniu cu potențial turistic au semnat contractele de atribuire a fondurilor de restaurare | Foto: MIPE

Obiective turistice și culturale din județele Covasna, Harghita și Bihor vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ruta Sfântul Ladislau a fost inclusă alături de Ruta mănăstirilor și Ruta bisericilor de lemn, în tranșa de 23,4 de milioane de euro din programul “România atractivă”.

Ministrul Marcel Boloș a semnat 18 noi contracte care vizează restaurarea unor obiective de patrimoniu incluse în trei rute din programul ”România atractivă”, din PNRR. La evenimentul de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor (MIPE) au participat reprezentanți ai autorităților locale și lăcașelor de cult beneficiare.

Ruta Sfântul Ladislau a fost inclusă alături de Ruta mănăstirilor și Ruta bisericilor de lemn, în tranșa de 23,4 de milioane de euro din programul “România atractivă”.

Vor să atragă turiștii străini

Au fost prezenți secretarii de stat Csilla Hegedus și Bogdan Simcea; subsecretarul de stat Doina Iacoban; președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur; deputatul de Harghita Laszlo Ladanyi, senatorul de Botoșani Lucian Trufin. „Cele 12 rute turistice și culturale pe care le finanțăm prin componenta 11 a PNRR pun în valoare acea Românie profundă și autentică de care suntem mândri, parte a patrimoniului cultural european.

Semnăm contractele pentru restaurarea unor obiective de patrimoniu și promovarea acestora într-un mod integrat, în rute cultural-turistice care să atragă vizitatori din țară și din străinătate. Parteneriatul pe care l-am construit cu autoritățile locale și cu reprezentanții cultelor va adăuga valoare acestor investiții, în beneficiul comunităților locale și al României”, a spus ministrul.

Bijuterii ale patrimoniului cultural

„Toate aceste bijuterii ale patrimoniului cultural vor fi parte a rutelor cultural-turistice din programul „România atractivă”. Prin astfel de investiții și prin promovarea patrimoniului cultural al României, ne dorim să atragem turiști din toată lumea, care pe lângă faptul că admiră valorile noastre să contribuie la dezvoltarea localităților și la crearea de noi locuri de muncă”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedus.

„Toate aceste obiective ne ajută să menținem viu un mod străvechi de viaţă ce ne definește originile. Nu doar că răspund unei nevoi spirituale a credincioşilor, dar vor deveni adevărați vectori turistici.

Semnarea de astăzi ne arată că banii europeni pot fi un susținător important al patrimoniului cultural și sunt convins că va avea ca efecte colaterale promovarea localităților beneficiare și dezvoltarea de noi modele antreprenoriale în jurul obiectivelor care vor fi modernizate”, a transmis Bogdan Simcea.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: 11,5 milioane euro

  • Mănăstirile din Moldova reprezintă un element extrem de valoros și atractiv al patrimoniului cultural național, având o arhitectură specifică, cu fresce unice și picturi murale deosebite. Investițiile vizează restaurarea și promovarea celor mai reprezentative mănăstiri din Moldova, între care Mănăstirea Arbore, Mănăstirea Slatina sau Mănăstirea ”Sf. Trei Ierahi” din Iași.

Ruta Sfântul Ladislau: 8,4 milioane euro

  • Ruta Sfântul Ladislau merge pe urmele regelui cavaler Sfântul Ladislau, prezent în memoria culturală prin legende, povești și pelerinaje. Moștenirea sa se compune din obiective de patrimoniu construit care vor fi restaurate cu sprijinul investițiilor din PNRR, locuri legendare și arii naturale excepționale pe care acest proiect le integrează într-o rută turistică legată de cultul regelui cavaler pentru a atrage vizitatorii interesați. Sunt finanțate obiective culturale și turistice din județele Covasna, Harghita și Bihor.

Ruta bisericilor de lemn: 3,5 milioane euro

  • Bisericile de lemn din România sunt un patrimoniu prețios pe plan național și mondial. Aceste biserici au atins un nivel înalt al expresiei culturale printr-o bogăție, varietate și un rafinament remarcabil al lucrului în lemn, dar și prin coagularea unor adevărate centre culturale în decursul multor veacuri, în așezămintele monahale constituite în jurul lor. Investițiile vizează restaurarea a zece biserici de lemn din județele Mehedinți, Suceava, Vrancea, Neamț, Iași și Botoșani și înființarea unei rute care să le promoveze.

Prin Componenta 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României sunt alocate peste 100 de milioane de euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale din România. Contractele de finanțare pentru primele trei rute culturale și turistice: castrelor, castelelor și cetăților, în valoare de 45 de milioane de euro, au fost deja semnate. Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare de 449 milioane de euro.

Rutele care primesc finanțare

  • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate
  • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate
  • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate
  • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate
  • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate
  • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate
  • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate
  • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate
  • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate
  • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate
  • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării)
  • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională

Sursa: MIPE

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Primele produse dintr-un amplu program inițiat de lanțul de supermerketuri Profi Rom Food (PRF) pentru susținerea producătorilor artizanali locali și-au făcut intrarea în magazinele rețelei.

Profi va susține producătorii artizanali la Cluj

Articolul următor
Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) este o companie listată la Bursa de Valori București (BVB) din 2013, cu o capitalizare de 12 miliarde de lei.

BRK Financial va sprijini lichiditatea Nuclearelectrica

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share