Cursuri de restaurare la castelul din Bonțida. “Soluționăm lipsa de profesioniști”

Fundația Transylvania Trust (FTT) va organiza cursuri de specializare și de formare profesională în restaurarea monumentelor istorice.

Prin cursurile practice de la castel se încearcă suplinirea lipsei de muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului | Foto: FTT

Administratorul domeniului Banffy din comuna clujeană a decis să apeleze la persoane care vor să se specializeze în restaurări.

Fundația Transylvania Trust (FTT), responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Banffy din Bonțida, va organiza cursuri de specializare și de formare profesională în restaurarea monumentelor istorice. Prima sesiune practică se va desfășura pe durata a cinci zile.

În acest timp participanții vor învăța tehnici de zidărie, inclusiv reconstruirea unei bolți. “Organizăm cursuri practice din 2001, încercând să soluționăm lipsa de profesioniști și muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului construit”, a menționat Kinga Horvath, coordonator al FTT.

Cursul este destinat în special muncitorilor din industria construcțiilor care doresc să se specializeze în domeniu și va avea loc în perioada 24-30 aprilie. Cursanții au prilejul de a învăța tehnici de zidărie și de reconstrucție a bolților, de a participa activ la restaurarea castelului, dar și a face cunoștință cu alți profesioniști din domeniile legate de protecția patrimoniului construit.

Ei vor fi ghidați de către patru traineri de practică având experiență vastă în domeniul reabilitării clădirilor istorice. La final, cursanții vor primi un certificat de participare.

Părți din castel, grav avariate

“Am început lucrările de restaurare din acest an. După anii 1850, în timpul transformărilor neogotice ale aripii de vest a clădirii principale, la colțul din dreapta s-a construit un bovindou neogotic vitrat, decorat cu muluri.
Construcția s-a realizat pe baza proiectului arhitectului Antal Kagerbauer, la cererea contelui Jozsef Banffy. Bovindoul, odinioară vitrat, a stat neacoperit timp de mai mult de 40 de ani, fiind grav avariat în decursul deceniilor”, au explicat reprezentanții FTT.

World Monuments Watch a inclus castelul pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume, la propunerea FTT. Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, din clădirea Miklos (patronat de Prințesa Margareta), a obținut Marele Premiu Europa Nostra al UE. În 2008, contesa Katalin Banffy a încheiat un contract de concesiune pe 49 ani, conform căruia FTT va reabilita castelul.

Exit mobile version