Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cursuri de restaurare la castelul din Bonțida. “Soluționăm lipsa de profesioniști”

Fundația Transylvania Trust (FTT) va organiza cursuri de specializare și de formare profesională în restaurarea monumentelor istorice.
Prin cursurile practice de la castel se încearcă suplinirea lipsei de muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului | Foto: FTT

Administratorul domeniului Banffy din comuna clujeană a decis să apeleze la persoane care vor să se specializeze în restaurări.

Fundația Transylvania Trust (FTT), responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Banffy din Bonțida, va organiza cursuri de specializare și de formare profesională în restaurarea monumentelor istorice. Prima sesiune practică se va desfășura pe durata a cinci zile.

În acest timp participanții vor învăța tehnici de zidărie, inclusiv reconstruirea unei bolți. “Organizăm cursuri practice din 2001, încercând să soluționăm lipsa de profesioniști și muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului construit”, a menționat Kinga Horvath, coordonator al FTT.

Cursul este destinat în special muncitorilor din industria construcțiilor care doresc să se specializeze în domeniu și va avea loc în perioada 24-30 aprilie. Cursanții au prilejul de a învăța tehnici de zidărie și de reconstrucție a bolților, de a participa activ la restaurarea castelului, dar și a face cunoștință cu alți profesioniști din domeniile legate de protecția patrimoniului construit.

Ei vor fi ghidați de către patru traineri de practică având experiență vastă în domeniul reabilitării clădirilor istorice. La final, cursanții vor primi un certificat de participare.

Părți din castel, grav avariate

“Am început lucrările de restaurare din acest an. După anii 1850, în timpul transformărilor neogotice ale aripii de vest a clădirii principale, la colțul din dreapta s-a construit un bovindou neogotic vitrat, decorat cu muluri.
Construcția s-a realizat pe baza proiectului arhitectului Antal Kagerbauer, la cererea contelui Jozsef Banffy. Bovindoul, odinioară vitrat, a stat neacoperit timp de mai mult de 40 de ani, fiind grav avariat în decursul deceniilor”, au explicat reprezentanții FTT.

World Monuments Watch a inclus castelul pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume, la propunerea FTT. Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, din clădirea Miklos (patronat de Prințesa Margareta), a obținut Marele Premiu Europa Nostra al UE. În 2008, contesa Katalin Banffy a încheiat un contract de concesiune pe 49 ani, conform căruia FTT va reabilita castelul.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Manevra asta se numește acum program de specializare? Pe vremea mea se numea manevre cu mână de lucru moka de la studenții fraieri care-s la început de drum într-un domeniu care suferă de penurie de personal. Cred că la “soluționarea lipsei de profesioniști” ar ajuta dacă celor aflați la început nu li s-ar cere bani să lucreze. Apropos, la internship-uri primești bani, nu dai ( https://www.avocatnet.ro/articol_59346/Indemniza%C8%9Bie-internship-2023-A-crescut-iar-suma-minim%C4%83-ce-trebuie-pl%C4%83tit%C4%83-internilor.html )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Opțiuni de cazare la cele mai mari festivaluri de muzică: Untold, Neversea și Massif 2023

Articolul următor

Grădina Zoologică Oradea, o grădina zoologică cu trecut nobiliar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share