Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grădina Zoologică Oradea, o grădina zoologică cu trecut nobiliar

Situată în partea de sud-vest a municipiului Oradea, pe str. Matei Basarab, nr. 1, Grădina Zoologică Oradea este o oază de linişte, ideală pentru odihnă, recreere şi refacere.

Cu un trecut nobiliar, grădina funcționează pe un teren donat orașului de către contele Rhedey Lajos, fost locotent în armata habsburgică, care a trăit la Oradea între anii 1791-1819. Într-un an rămas necunoscut istoriei, contele a ridicat aici o capelă. În anul 1804, an în care i-a murit soția, acesta a donat orașului terenul și capela. În interiorul acesteia se odihnește și azi trupul iubitei sale soții. După moartea soției, contele s-a întors la Budapesta, însă a cerut prin testament să fie înmormântat la Oradea. A murit în Ungaria în luna mai a anului 1831, iar sarcofagul cu trupul său a fost adus în capela orădeană, care îi poartă numele.

Peste 100 de specii

În prezent, colecția de animale a Grădinii Zoologice Oradea cuprinde peste 100 de specii și 790 de exemplare. În ultimii ani, în urma unor relații de colaborare cu grădini zoologice din țară și străinătate, colecția a fost îmbogățită cu exemplare de cămilă, capibara, lup arctic, tigru siberian, leopard de zăpadă, lemur brun, cangur Bennett etc.

Anul 2022 a fost unul special pentru Zoo Oradea și datorită faptului că, în premieră pentru parcul zoo, s-au născut doi pui de tigru siberian, un mascul și o femelă. Aceștia au atras foarte mulți vizitatori din întreaga țară și zeci de părinți adoptivi.

Prin intermediul programului „Părinte adoptiv”, orice persoană fizică sau juridică poate adopta animale din Grădina Zoologică Oradea, prețul adopției fiind 200 lei/an pentru persoane fizice și 500 lei/an pentru persoane juridice. De două ori pe an, primăvara și toamna, este organizată „Ziua părinților adoptivi”, prilej cu care părinții adoptivi participă la diferite programe, începând de la prezentări și până la hrănirea animalelor adoptate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Fundația Transylvania Trust (FTT) va organiza cursuri de specializare și de formare profesională în restaurarea monumentelor istorice.

Cursuri de restaurare la castelul din Bonțida. “Soluționăm lipsa de profesioniști”

Articolul următor

Cu cât a crescut într-un an salariul mediu net în județul Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share