Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se profilează hub-ul de cooperative agricole ale Ardealului

Cei 22 de participanți s-au întâlnit cu reprezentanți de la Fundația Kallos Zoltan
Managerii cooperativelor clujene au avut întâlniri la sediile Fundației Kallos Zoltan și USAMV | Foto: FCSC

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și-a propus să facă o comuniune a celor mai performante grupări din sectorul agroalimentar.

“Cutreierăm județul împreună cu 15 cooperative agricole din rețeaua CoopNet. Mergem în vizite la actori din domeniul agroalimentar, dar nu doar, analizăm exemple de „așa da”, creștem împreună. Adică exact ce ne-am propus să facem prin CoopNet: un hub de cooperative agricole și experți din agribusiness, în care creăm contexte de învățare, ca să ajutăm cooperativele să devină sustenabile și să se extindă pe piață.

Vrem să inspirăm oamenii din cooperative să lanseze noi inițiative pentru afacerile lor. Avem exemple de proiecte care ne arată cât de important este să implicăm comunitatea în activitatea noastră. Asta le încurajăm să facă pentru ca să aibă și succes, și impact pozitiv în comunitățile lor”, conform Civitas.

Finanțare de la americani

Cei 22 de participanți s-au întâlnit cu reprezentanți de la Fundația Kallos Zoltan, care i-a găzduit, Ținutul Fluturelui Albastru, Grupul de Acțiune Locală Someș Transilvan și Moldovan Carmangerie.

“Mergem la Nod Verde, cu oamenii faini din cooperativele participante: Bunăstarea Fermierului, Cajvana Will Rise Again, Stupinele Bistriței, Bucate din Proximitate, Grădina Bănățeană, Țibleș – Someș – Meleș, Produs în Prisăcani, Asociația Szekelygyumolcs, Cramele Ulm, Kishavas, Cseszles și CSKZB.

Vizita face parte din programul „CoopNet 3.0 – Creștem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, implementat de Civitas în parteneriat cu Centrul de Mediere si Securitate Comunitară și Centrul Roman de Politici Europene, finanțat de către Romanian-American Foundation.

CoopNet

Nevoie de lideri la cooperative

Membrii CoopNet s-au întâlnit și cu reprezentanți ai facultăților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj. “Ne-au povestit despre serviciile pe care le pot oferi fermierilor: investigații de laborator, consultanță tehnică și cursuri de formare profesională.

Am povestit și cu directorul de la Cooperativa Agricolă Someș-Arieș. Am ajuns la concluzia că o cooperativă agricolă are nevoie de un lider, de cineva care să-și asume acest rol și să fie perseverent, pentru că lucrurile, de cele mai multe ori, nu vor ieși bine din start. Important e să nu renunțăm.

Plecăm, așadar, cu idei noi și convinși că avem nevoie de mai multe astfel de vizite, și în alte regiuni ale țării. Avem nevoie de exemple locale care să ne inspire și pe care cooperativele să le poată prelua”, subliniază inițiatorii rețelei.

Civitas se concentrează pe patru direcții: dezvoltare rurală, economie socială, dezvoltare comunitară și consolidarea societății civile. Civitas cuprinde două birouri regionale, localizate în Cluj-Napoca și Odorheiu Secuiesc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Recent edificatul Centru de Excelență pentru Mobilă (CEM) devine o locație tot mai accesată pentru evenimente și întâlniri de business.

“Bijuteria” din Lomb, noul loc de evenimente al Clujului

Articolul următor

Un nou aquapark în Bihor, la dispoziția turiștilor, din această primăvară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share