Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Noul director muzical al Cincinnati Symphony Orchestra este Cristian Măcelaru

Cincinnati Symphony Orchestra (CSO), cea mai veche și prima orchestră din Ohio, l-a numit pe dirijorul Cristian Măcelaru cel de-al 14-lea director muzical, în locul lui Louis Langrée. Românul Cristian Măcelaru își va începe mandatul de cinci ani ca director muzical în sezonul 2024-2025.

Directorul artistic al Festivalului și Concursului „George Enescu”, dirijorul Cristian Măcelaru, câștigător al premiului GRAMMY®, director muzical al Orchestrei Naționale din Franța, dirijor-șef al Orchestrei Simfonice WDR, director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Internaționale de Tineret a Centrului Interlochen pentru Arte și director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo este noul director muzical al Orchestrei Simfonice Cincinnati.

Prezența sa pe continentul american nu este întâmplătoare, Cristian Măcelaru îi urmase la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago lui Pierre Boulez în 2012, când a primit „Solti Emerging Conductor Award” pentru tineri dirijori, o distincție prestigioasă acordată o singură dată în istoria fundației, urmată în 2014 de premiul „Solti Conducting Award”, așa cum reiese din prezentarea sa pe site-ul Festivalului și Concursului „George Enescu”.

Foto credit: Adriane White

Cristian Măcelaru privește cu încredere activitatea sa viitoare la Cincinnati

„Sunt foarte bucuros și copleșit de oportunitatea de a deveni director muzical al Orchestrei Simfonice din Cincinnati”, a spus Măcelaru, citat de reprezentanții orchestrei în comunicatul dat publicității în 24 aprilie 2024. „Orchestra Simfonică din Cincinnati a susținut în mod constant un standard bine dovedit de excelență artistică și inovație, în combinație cu un accent unic pe comunitatea pe care o servește. Invitația de a conduce muzicienii superbi care formează această orchestră, construind împreună o moștenire și mai puternică, este sporită doar de căldura și apropierea comunității pe care le-am experimentat în Cincinnati. Cu profund respect față de predecesorii mei și angajamentul față de viitorul Orchestrei, aștept cu nerăbdare să împărtășesc muzica minunată pe care o facem cu comunitatea din Cincinnati și cu întreaga lume.”

Aprecieri  la adresa lui Cristian Măcelaru

Reprezentanții Consiliului de Administrație al prestigioasei orchestre simfonice aduc elogii muzicianului român.

„Suntem încântați să anunțăm numirea lui Cristian Măcelaru ca următorul director muzical al Orchestrei”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Orchestrei Simfonice din Cincinnati, Dianne Rosenberg. „Pe lângă arta sa excepțională, spiritul de colaborare și conducerea puternică a orchestrelor din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Cristian înțelege și îmbrățișează viziunea Orchestrei Simfonice din Cincinnati de a deveni cea mai relevantă orchestră din America. Așteptăm cu nerăbdare viitorul strălucit al OSC sub conducerea lui Cristian.”

„Măcelaru și orchestra au fost parteneri minunați, iar dirijorul a fost atent la culorile orchestrale unice…” citează reprezentanții Orchestrei Simfonice Cincinnati din afirmațiile făcute de Janelle Gelfand, în Cincinnati Business Courier,  în februarie 2024.

„Suntem încântați să-i urăm bun venit lui Cristian Măcelaru ca următorul nostru director muzical”, a spus Stefani Matsuo, concertmaster al Orchestrei Simfonice din Cincinnati și unul dintre cei cinci muzicieni din Comitetul de căutare a directorilor muzicali. „Fiecare interacțiune cu Cristian, pe scenă și în afara ei, a fost caldă și colaborativă, ca și cum te-ai reuni cu un vechi prieten. El are o cunoaștere profundă a moștenirii Orchestrei Simfonice din Cincinnati și o viziune clară pentru muzică și locul acesteia într-o comunitate artistică vibrantă precum cea din Cincinnati. El ne lărgește aria ca muzicieni, scoțând noi dimensiuni de sunete și texturi și ne inspiră ca oameni. Există o admirație autentică și un respect reciproc între muzicienii CSO și Cristian și este clar că vom fi parteneri grozavi în acest următor capitol al poveștii noastre.”

Un nume de referință în muzica mondială

Grație pozițiilor sale în cele mai importante orchestre și festivaluri, Măcelaru a catalizat parteneriate și colaborări artistice la nivel internațional. În calitate de director muzical al Orchestrei Naționale de Franța și dirijor principal al WDR Sinfonieorchester, el apare în mod regulat în capitalele muzicale ale Europei, precum Berlin, Paris și Viena, și lucrează cu soliști de top precum Yo-Yo Ma, Anne-Sophie Mutter, Itzhak Perlman, Daniil Trifonov, Julia Fischer și Renaud Capuçon. Îmbrățișând în continuare limbajul universal al muzicii de pe continente, Măcelaru a încheiat recent un turneu în China cu WDR Sinfonieorchester și va duce Orchestre National de France într-un turneu în Coreea de Sud și China în 2025.

Măcelaru a făcut posibile premiere cu lucrările a 52 de compozitori prin pozițiile sale din Paris, Köln și Cabrillo. Acest grup ilustru de compozitori include Wynton Marsalis, Tan Dun, Gabriela Lena Frank, Jennifer Higdon, Jake Heggie, Nico Muhly, Sean Shepherd și Gabriella Smith.

O activitate efervescentă

Măcelaru a înregistrat la toate casele de discuri importante, inclusiv Deutsche Grammophon, Decca Classics, Sony Classical și Warner Classics și tocmai a lansat un ciclu complet Enescu pe Deutsche Grammophon. A câștigat un premiu Grammy pentru dirijarea înregistrării Decca Classics din 2019 a Concertului pentru vioară al lui Wynton Marsalis, cu Nicola Benedetti și Orchestra Philadelphia.

Un pedagog și educator în sufletul său, Măcelaru este devotat lărgirii publicului orchestral prin educația muzicală. El dedică timp semnificativ îndrumării tinerilor muzicieni prin intermediul Atelierului de Dirijori/Compozitori Cabrillo, care reunește membri ai orchestrei și ai facultății de dirijat cu dirijori și compozitori aflați la începutul carierei. El a ales și o abordare comunitară a educației artistice și culturale la Centrul Interlochen pentru Arte. Sunt cunoscute și apreciate masterclassurile anuale de dirijat susținute la Timișoara cu Orchestra Română de Cameră . Tot lui i se datorează o nouă serie de concerte pentru copii, în cadrul unei inițiative de îmbogățire a Festivalului George Enescu. Nu poate fi uitat rezidențiatul de o săptămână în cadrul Concursului Enescu 2024 cu masterclass-uri și discuții publice, menit să aducă un accent mai intens pe educația artistică, iar în acest sezon, o rezidență la Academia Kronberg din Germania.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Marinela Ardelean e dublu premiată la Wine Travel Awards

Articolul următor

Raul Ciurtin, fondatorul Albalact, inaugurează Elania Resort

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share