Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Terminalul 1 al Aeroportului Oradea, o clădire nZEB, va fi inaugurat în 18 mai

Procesarea pasagerilor și a bagajelor lor se va face prin sisteme digitalizate. Clădirea noului terminal este o investiție sustenabilă, deoarece are un consum de energie aproape zero.

 

Vineri, 26 aprilie, a început recepția lucrărilor la terminalul de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea. Având în vedere amploarea și implicarea multiplelor instituții în acest proiect complex, procesul de recepție se va desfășura pe parcursul a două săptămâni, fiind planificat a fi finalizat în data de 10 mai 2024.

În weekendul 11-12 mai, Aeroportul Oradea va fi gazda Zilelor Porților Deschise, oferind comunității locale oportunitatea de a explora proiectul de extindere și modernizare a Terminalului de Pasageri nr. 1. Programul complet al evenimentului va fi anunțat după sărbătorile pascale.

Inaugurarea oficială a noului terminal este programată pentru data de 18 mai, cu un zbor charter către Hurghada, operat de compania aeriană HiSky.

 

Cracteristici

În cadrul proiectului, suprafața terminalului a fost extinsă la 12.500 de metri pătrați, într-un demers menit să răspundă nevoilor cererii în continuă creștere a călătorilor. Prin această măsură, capacitatea de deservire a aeroportului a fost dublată, ajungând la 800 de pasageri pe oră, consolidându-se astfel capacitatea de a oferi un serviciu rapid și eficient. Segmentarea spațiilor de plecare pentru destinațiile din zona Schengen și non-Schengen reprezintă un alt punct cheie, contribuind la optimizarea fluxului de călători și simplificarea procedurilor de control al pașapoartelor.

Pentru a facilita procesarea pasagerilor și a bagajelor lor, au fost introduse sisteme digitalizate. Acestea includ ghișee de check-in cu serviciul bag self drop-off pentru check-in digitalizat. De asemenea, au fost instalate porți automate de presecuritate care pot fi accesate prin scanarea simplă a biletului de îmbarcare, în special pentru călătoriile către destinații non-Schengen.

 

Clădire nZEB

În contextul demersului de digitalizare, proiectul a inclus implementarea unui sistem inteligent de management al clădirii. Acesta este destinat monitorizării consumului de energie electrică, administrării și întreținerii echipamentelor, controlului pompelor de căldură, centralelor de tratare a aerului și a sistemului de încălzire în pardoseală. Extinderea terminalului de pasageri este o investiție sustenabilă, deoarece vizează o clădire cu consum de energie aproape zero (nZEB). Pentru a îmbunătăți performanța energetică a noii extinderi a terminalului, a fost instalat un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1,3 MW. Din această capacitate, 0,8 MW provin din panouri fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii, iar 0,5 MW din panouri instalate în apropierea noii extinderi a terminalului. În plus, în vederea optimizării eficienței energetice a clădirii, s-a introdus un sistem de exploatare a resurselor geotermale pentru încălzirea și răcirea acesteia. Prin urmare, s-a valorificat în întregime potențialul resursei geotermale disponibile la aeroport.

Proiectul “Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr.1 al Aeroportului Oradea” cod SMIS 2014+ 157787a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 234,730,092.42 lei, iar valoarea eligibilă este de 184,904,569.04 lei, din care 181,206,477.07 reprezintă finanțarea nerambursabilă (echivalentă cu 98% din valoarea totală eligibilă).

La recepție participă reprezentanți din partea Aeroportului Oradea, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean în Construcții Bihor și a firmei de construcții.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).

“Bursa digitală” a Clujului

Articolul următor
Alin Tișe a efectuat o vizită la fața locului în vederea prezentării proiectelor de modernizare a DJ 107P și 108C.

Dacia Asphalt și Diferit au modernizat căile de acces spre Mărișel și Mărgău

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share