Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Bursa digitală” a Clujului

Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Potențialii beneficiari au fost puși la curent cu finanțările pe care le pot accesa | Foto: TEDIHT

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din Transilvania prin intermediul fondurilor UE.

“Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).

“Vrem ca aici să se întâlnească atât cererea, cât și oferta de digitalizare; de aceea avem printre parteneri clusterele sau marile universități din oraș. Am semnat deja contracte cu peste 40 de beneficiari”, a spus Ciprian Morcan, directorul companiei de consultanță Hygia și al Clusterului Mobilier Transilvan.

TEDIHT a organizat la noul Centru de Excelență pentru Mobilă (CEM) din cadrul Cluj Innovation Park (CIP), Digital Talk – o platformă pentru discuții, schimb de perspective și idei despre digitalizare și impactul său asupra modului în care sunt conduse afacerile. Evenimentul de pe Dealul Lomb a adus împreună profesioniști dornici să facă pași decisivi către transformarea digitală.

Beneficiarii din cele două apeluri de până acum inițiate de TEDIHT, viitorii beneficiari și furnizorii de soluții digitale s-au alăturat partenerilor proiectului. Printre invitați s-au numărat reprezentanții Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, finanțator național al TEDIHT.

Exemplele de bune practici au fost prezentate de reprezentanții partenerilor TEDIHT și beneficiarii direcți ai serviciilor proiectului. Seara s-a încheiat cu un tur ghidat și prezentarea CEM: participanții au vizitat infrastructura construcției.

România, codașa Europei la AI

Andreea Toma, manager de proiect la Hygia, a rezumat felul în care se derulează auditul digital, instrument recomandat de Comisia Europeană (CE) prin care TEDIHT evaluează situația actuală de digitalizare și de inovare a companiilor beneficiare. “Scopul este de a observa stadiul inovării și digitalizării prezente pentru a-l compara cu cele de peste 1 an și 3 ani.

Până acum TEDIHT a realizat 24 din 87 de audituri digitale, principalele sectoare fiind sănătatea și producția. 83% dintre firme aveau activitatea în Regiunea Nord-Vest (RNV). Ca mărime 58,3% erau microîntreprinderi (1-9 angajați), 33,3% firme mici (10-49 angajați), 8,3% companii medii (50-249 angajați). Instrumentul de evaluare a maturității digitale are categoriile nivel de bază, mediu, moderat și avansat.

Automatizarea și inteligența artificială (AI) sunt dimensiunile cu cel mai scăzut nivel la firmele din RNV. Cele mai ridicate scoruri erau la guvernarea datelor și digitalizarea centrată pe om. La nivel european, România are numai 1,4% dintre firme ce utilizează cel puțin două tehnologii de AI. Din aprilie sunt incluse și instituțiile publice care au început colaborarea cu TEDIHT prin apelul 2 de selecție”.

Taxarea deșeurilor, temă de casă la UBB 

CargoTrack Solutions (CTS) Oradea a apelat, prin TEDIHT, la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). “Am început cu furnizarea de servicii GPS, apoi ne-am orientat către operatorii de salubritate pentru a aplica principiul “plătești pentru cât arunci”. Pentru asta aveam nevoie de hardware – instalat pe autogunoiere, dar și de AI. Am pornit din Bihor, ne-am extins în Timiș, Alba, Buzău, Brăila, București”, a relatat Roxana Gavriluț, Project Development Manager al CTS.

Prin soluția dezvoltată, Collector, cetățeanul va fi taxat în funcție de cantitatea de deșeuri generate. Obiectivele au fost identificarea generatorului de deșeuri, localizarea punctelor de colectare, furnizarea de informații precise și cuprinzătoare despre zonele de generare a deșeurilor, stabilirea unui sistem de facturare bazat pe principiul “plătești pentru ceea ce arunci”.

Pubelele, containerele și sacii vor fi dotate cu elemente de identificare RFID, vehiculele de colectare echipate cu hardware (senzori) să poată să identifice RFID și AI, camera video de supraveghere cu AI (amplasată pe autogunoieră) să fie capabilă să detecteze tot ceea ce este încărcat în vehicul, iar sistemul să poată emite alerte.

CTS avea nevoie de expertiza specialiștilor, mentorat pe competențe tehnice, acces la testare pentru a valida conceptul. UBB a furnizat expertiza tehnică, interpretarea rezultatelor experimentale, gestiunea datelor, accesul la tehnologie.

“De fapt acum plătești cât spune colectorul că ai aruncat – e numai primul pas până la a determina exact cât aruncă fiecare e cale lungă. Nu doar volumul depozitat contează: nu e același lucru dacă o pubelă conține pene sau materiale de construcții”, a remarcat Adrian Dărăbant, conferențiar la Facultatea de Matematică și Informatică a UBB.

Reducerea consumului de energie, în atenția UTCN

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (ITIM) a contribuit la progresul Energy Advisor Cluj (EAC), primul startup afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca. EAC și-a propus să creeze aplicația mobilă inovatoare Renergia, destinată analizei consumului de energie la nivel rezidențial.

“Obiectivul a fost crearea unui instrument de prognoză a consumului de energie bazat pe analiza de consum de energie. Abordarea s-a bazat pe detectarea valorilor atipice și utilizarea metodelor de învățare automată pentru a prezice consumul de energie. Oferirea de acces la infrastructură și experți își permite să validezi concepte, să efectuezi prototipuri rapide, să validezi produse și să testezi echipamente digitale inovatoare”, a explicat Oana Raita, director exectiv al Transylvania Energy Cluster.

Transilvania Quantum este un startup axat pe tehnologii cuantice, care și-a propus să dezvolte module pentru asemenea comunicații, dar și software pentru controlul transmisiilor optice și managementul cheilor criptografice cuantice. “Echipa institutului i-a furnizat suport pentru dezvoltarea de algoritmi, training pentru dezvoltarea de produse ca memorii cuantice”, a detaliat Liviu Zarbo, cercetător senior la ITIM.

Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).

Spuma reciclată – materie primă pentru mobilă

Compania Eco Blue a dezvoltat ca materie primă, prin programul de specializare a competențelor Custom Design, spuma reciclată de înaltă calitate ca ingredient esențial în producția de mobilă – paturi și canapele. Aceasta este producător de subansamble pentru mobilier tapițat realizate din burete debitat și material textil, spuma folosind ca ingredient esențial în fabricarea de mobilă.

“Ambiția Eco Blue este de a deveni lider în producția de spumă reciclată în România, cu ajutorul tehnologiilor și produselor inovatoare. Ca formator a fost ales Levente Denes, profesor asociat la Universitatea West Virgina, prin intermediul unei platforme de e-learning, iar desfășurarea practică a avut loc la laboratorul de design prototipare și testare din cadrul CIP”, a explicat consultantul Mădălina Tantana.

Raven Vision este un startup din domeniul AI care vrea să dezvolte un sistem de software avansat de percepție a mediului printr-o singură cameră video care s-a înscris în cadrul apelului 2 al TEDIHT ca beneficiar al serviciilor de sprijin pentru atragerea de finanțare.

Priorități: sănătatea digitală și industria 4.0

O altă posibilitate de finanțare o reprezintă apelul de selecție 3 al TEDIHT dedicat companiilor și autorităților publice care își doresc un suport personalizat, într-un parteneriat care să răspundă nevoilor identificate de acestea și printr-un demers etapizat de transformare digitală și de inovare, acoperit la nivel de costuri de finanțarea europeană și națională.

Serviciile de transformare digitală și de inovare TEDIHT vor fi de până la 120.000 euro per beneficiar, fiind estimați până la 43 de beneficiari din fonduri publice. Suportul va fi exclusiv sub formă de servicii, domeniile prioritare fiind sănătate digitală, industria 4.0, AI, calculul de înaltă performanță și Big Data.

Mihai Pop, expert senior la TITC, a arătat felul în care se construiesc rețelele și ecosistemele, pe modelul inițiat la evenimentul IQ Digital Summit de la Cluj. Feedback-ul și evaluarea au fost urmate de promovarea pe diverse canale, planificare și parteneriate printr-o colaborare extinsă.

“Dintre cei 1.265 de participanți, 22% au completat un chestionar de feedback, 97% au evaluat evenimentul ca fiind peste așteptări, 84% au acordat note de 4-5, iar 2% au fost dezamăgiți ori au sugerat îmbunătățiri.

În urma acestui demers, cei interesați au primit sprijin personalizat prin consultanță și orientare, fiind atrase finanțări de 1 milion € pentru proiecte de transformare digitală și inovare. Au avut acces la surse de finanțare diverse: fonduri UE, programe naționale, investitori privați”.

Noi finanțări în IT&C pentru Ardealul de Nord

Lorena Anisie, manager de proiect la TITC, a prezentat trei linii de finanțare prin Programul Regional Nord-Vest (PRNV): oportunitatea de digitalizare a IMM-urilor, investiții productive inovatoare pentru microîntreprinderi (ambele, până la 200.000 euro / proiect), sprijin pentru internaționalizarea IMM-urilor (până la 275.000 de euro).

Prin aceste apeluri firmele pot cumpăra echipamente IT&C sau software, pot activa rețele, website-uri, soluții de comerț electronic; pot construi sau extinde spații de producție, pot achiziționa brevete, licențe sau soluții tehnice nebrevetate, au posibilitatea de a investi în activități de internaționalizare.

În primul caz, apelul de proiecte se deschide în 30 iulie și se închide în 7 octombrie, în al doilea, debutează în 18 iulie și se finalizează în 11 septembrie, iar în al treilea caz debutul e estimat în trimestrul III.

TEDIHT este un consorțiu regional format din 14 organizații, 6 parteneri și 8 parteneri asociați creat de principalii actori de inovare din RNV. Misiunea sa asumată este de a consolida inovarea și de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și a sectorului public. Acesta acționează ca furnizor de competențe, know-how, programe de inovare, sprijin pentru startup-uri și IMM-uri.

TEDIHT a fost prezentat ca exemplu de bună practică de către Grupul European de Experți în Clustere din cadrul CE. Organizația, parte din Rețeaua Europeană a Centrelor de Inovare Digitală, a accesat o finanțare din programul Europa Digitală și din partea Guvernului României prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Răzvan Pîrjol vrea să facă din Băile Felix o stațiune pentru toate lunile anului

Articolul următor

Terminalul 1 al Aeroportului Oradea, o clădire nZEB, va fi inaugurat în 18 mai

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

HR-iștii s-au suit în Dealul Clujului

O comunitate a profesioniștilor din resursele umane prinde contur la Cluj prin intermediul unor evenimente nonconformiste de socializare.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share