Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premieră la TNRS cu Teorema, după Pier Paolo Pasolini

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu găsește constant noi formule prin care oferă publicului provocări teatrale, motive să revină în sală și să aștepte ridicarea cortinei. Se întâmplă din nou, cu  un spectacol în premieră, Teorema după Pier Paolo Pasolini, în regia lui Eugen Jebeleanu. textul lui Pasolini este montat pentru prima dată  pe o scenă de teatru din România.

Curajosul demers vine să ne ofere o altă versiune a filmului scris și regizat de Pasolini în 1968, când autorul a reluat pe larg Teorema într-un roman omonim, pe care l-a scris simultan cu producția cinematografică.

Noua producție a TNRS se va juca și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2024, în data de 26 iunie, ora 16:00, la Sala Mare. Biletele sunt disponibile pe www.sibfest.ro.

Eugen Jebeleanu dezvăluie ceva din Teorema sa

Teorema este despre străinul de lângă noi, temă recurentă în proiectele mele, iar această narațiune a fost mereu referința mea principală atunci când analizam acest aspect. După Katzelmacher de Fassbinder și Vedere de pe pod de Arthur Miller, texte care explorează foarte adânc această temă a celuilalt, ca factor revelator al identității și descoperirii intime și politice, Teorema este gestul meu de un autentic azi în încercarea explorării alterității cu privire la tot ce iese din tipar, din normă, din convențional. Îmi doresc să caut cu acest text, și prin adaptarea și contextualizarea dramaturgiei lui Yann Verburgh, repercusiunile dorinței înăbușite care trezește demoni, dar și revelații identitare.

Ca o fabulă a noii revoluții sexuale, îmi doresc să concep un spectacol despre dialogul dintre dorință și asumare. Vizitatorul, acest obiect al dorinței imposibile, devine motor al declanșării trăirilor, senzațiilor și instinctelor cele mai profunde și viscerale. Plecând de la  romanul lui Pier Paolo Pasolini, dramaturgia și conceptul regizoral se vor articula în jurul unei întrebări: Cine este străinul din mine?, ca o reflexie a oglinzii întoarse înspre cei/cele care s-au înstrăinat de sine. Suntem în acord cu cine suntem? Ne cunoaștem pe noi înșine? Avem libertatea de a ne asuma acțiunile? Acestea sunt câteva întrebări pe care le lansăm publicul prin acest manifest intim și politic”, spune regizorul Eugen Jebeleanu.

În distribuția spectacolului sunt actorii Gyan Ros, Cendana Trifan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Antonia Dobocan, Radu Costea, Patrick Imbrescu, Horia Fedorca și Andrei Gîlcescu.

Dramaturgia și adaptarea: Yann Verburgh
Scenografia: Velica Panduru
Muzica: Remi Billardon
Lighting design: Cristian Niculescu

Biletele pentru reprezentația din 3 iunie, ora 19:00, de la Sala Mare, au fost puse în vânzare la Agenția Teatrală din Sibiu și online, pe www.tnrs.ro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bucharest Tech Week aduce în prim plan speakeri mondiali de elită

Articolul următor

Transilvania Business – 128

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share