Banca Transilvania iese la “cumpărături”

Președintele Băncii Transilvania (BT), Horia Ciorcilă, s-a declarat mulțumit de rezultatele financiare din 2022 și studiază noi oportunități de preluare.

Conducerea băncii din Cluj se arată interesată de noi achiziții de pe piață în acest an.

Președintele Băncii Transilvania (BT), Horia Ciorcilă (foto), s-a declarat mulțumit de rezultatele financiare din 2022 și studiază noi oportunități de preluare. BT a realizat un profit anual de 2,4 miliarde de lei, față de 1,7 miliarde în 2021. “A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina și de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflație și de criza energetică.

În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine această perioadă. Am continuat să fim cel mai mare finanțator din România și cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022.

Am continuat să investim în tehnologie, digitalizare și infrastructură și am consolidat poziția băncii și a grupului BT pe piața locală. Rezultatele financiare confirmă așteptările noastre și sunt baza planurilor ambițioase pentru viitor. Suntem atenți și preocupați de evenimentele geopolitice și macroeconomice, dar în același timp deschiși și la eventuale oportunități”, afirmă Ciorcilă.

Sinteza rezultatelor financiare ale BT din 2022

180 milioane euro din profit, folosiți pentru capitalizare

Raportul anual al BT relevă că activele grupului financiar au ajuns, în 2022, la 140 miliarde lei. Creditele au crescut până la 68 miliarde, iar depozitele, la 119 miliarde (79 miliarde ale persoanelor fizice, iar 39 miliarde, ale celor juridice). Profitul net consolidat al grupului este de 2,4 miliarde de milioane lei, din care cel al băncii, de 2,1 miliarde. Profitul operațional al băncii a crescut la 2,6 miliarde.

“Eficiența operațională a băncii, reflectat de raportul cost / venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor. Conducerea băncii va propune Consiliului de Administrație o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii de 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat.

Propunerea este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României, având în vedere contextul internațional volatil și provocările interne. Profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susținerea creditării și dezvoltării economiei românești în perioada următoare”, se precizează în raportul BT.

Rata expunerilor neperformante este de 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fără profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

Cum a finanțat BT populația și companiile

Pașii spre consolidarea grupului

Exit mobile version