Arhitectul șef al Clujului: “Casele de la țară vor fi construite prin proiecte tip”

Claudiu Salanță spune că, odată cu transmiterea în Parlament a propunerii de Cod al Urbanismului, au apărut o serie de informații eronate. Una dintre ele privește realizarea de case în mediul rural fără autorizație de construire. 

Arhitectul șef al județului, în centrul unei dezbateri de la Centrul Casino | Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Specialistul de la Consiliul Județean a lămurit noile propuneri legislative în privința locuințelor ridicate în zona rurală.

Claudiu Salanță spune că, odată cu transmiterea în Parlament a propunerii de Cod al Urbanismului, au apărut o serie de informații eronate. Una dintre ele privește realizarea de case în mediul rural fără autorizație de construire.

“Codul prevede doar posibilitatea de a se realiza, în baza unei notificări adresate primăriei, o singură casă unifamilială parter de maximum 150 mp, dar realizarea ei este condiționată de respectarea unor proiecte tip puse la dispoziție de către guvern sau consiliul județean.

Adică nu orice casă de 150 mp se va putea realiza în baza notificării – fără autorizație – ci doar cele care se fac cu respectarea unor proiecte puse la dispoziție de autoritățile publice.

Conceptul propus în cod este ca autoritățile publice să facă concursuri de proiecte pentru case tip în mediul rural, să selecteze câteva modele, să contracteze proiectarea și să pună aceste proiecte la dispoziția cetățenilor pentru a fi executate”, a precizat Salanță.

Articolul din Codul Urbanismului

(2) Lucrările de construire care pot fi executate în baza notificării transmisă autorităților administrației publice locale competente să emită autorizații de construire clădiri, cu respectarea reglementărilor urbanistice în vigoare, sunt următoarele:

a) realizarea de construcții noi în afara zonelor construite protejate și a zonelor de protecție a monumentelor istorice, după cum urmează:

o singură locuință unifamilială cu acces și lot propriu, parter, fără subsol, cu o suprafață construită maximă de 150 mp, în mediu rural, cu respectarea regulamentului de urbanism aplicabil numai în baza unor proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile publice centrale sau județene, achiziționate pe baza unor concursuri de soluții, cu respectarea specificului local.

Răspunsurile lui Salanță:

Exit mobile version