Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Arhitectul șef al Clujului: “Casele de la țară vor fi construite prin proiecte tip”

Claudiu Salanță spune că, odată cu transmiterea în Parlament a propunerii de Cod al Urbanismului, au apărut o serie de informații eronate. Una dintre ele privește realizarea de case în mediul rural fără autorizație de construire. 
Arhitectul șef al județului, în centrul unei dezbateri de la Centrul Casino | Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Specialistul de la Consiliul Județean a lămurit noile propuneri legislative în privința locuințelor ridicate în zona rurală.

Claudiu Salanță spune că, odată cu transmiterea în Parlament a propunerii de Cod al Urbanismului, au apărut o serie de informații eronate. Una dintre ele privește realizarea de case în mediul rural fără autorizație de construire.

“Codul prevede doar posibilitatea de a se realiza, în baza unei notificări adresate primăriei, o singură casă unifamilială parter de maximum 150 mp, dar realizarea ei este condiționată de respectarea unor proiecte tip puse la dispoziție de către guvern sau consiliul județean.

Adică nu orice casă de 150 mp se va putea realiza în baza notificării – fără autorizație – ci doar cele care se fac cu respectarea unor proiecte puse la dispoziție de autoritățile publice.

Conceptul propus în cod este ca autoritățile publice să facă concursuri de proiecte pentru case tip în mediul rural, să selecteze câteva modele, să contracteze proiectarea și să pună aceste proiecte la dispoziția cetățenilor pentru a fi executate”, a precizat Salanță.

Articolul din Codul Urbanismului

(2) Lucrările de construire care pot fi executate în baza notificării transmisă autorităților administrației publice locale competente să emită autorizații de construire clădiri, cu respectarea reglementărilor urbanistice în vigoare, sunt următoarele:

a) realizarea de construcții noi în afara zonelor construite protejate și a zonelor de protecție a monumentelor istorice, după cum urmează:

o singură locuință unifamilială cu acces și lot propriu, parter, fără subsol, cu o suprafață construită maximă de 150 mp, în mediu rural, cu respectarea regulamentului de urbanism aplicabil numai în baza unor proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile publice centrale sau județene, achiziționate pe baza unor concursuri de soluții, cu respectarea specificului local.

Răspunsurile lui Salanță:

  • Toată legislația noastră este inspirată din modelul francez, din ’90 încoace. Aștept să ajungem și la respectul șu profesionalismul care îl au arhitecții șefi în Franța.
  • Proiectele tip sunt selectate în baza unor concursuri de soluții. Avem în plan aceste concursuri de mult timp.
  • Branșamentele și racordurile se realizează în continuare fără autorizație de construire.
  • Oricine construiește fără autorizație își asumă riscurile aferente. E posibil ca un plan urbanistic general din anumită comună să excludă reglementarea zonelor care conțin asemenea construcții.
  • Îmi e frică de cât de mult se distrug satele prin lipsa unei culturi a construirii și o lipsă a bunului simț estetic. Asta mă doare de fiecare dată când văd o casă acoperită cu un pleu albastru, vopsită în verde / galben lamâiță sau care pur și simplu ignoră orice principiu estetic de bun simț. Casele urâte vor dăinui câțiva zeci de ani. Acelea vor durea.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Eu merg la multe expoziții pe profil agricol în Europa și vă spun că Agraria face față oricând la nivel european, este foarte bine că există.

Agraria atacă supremația marilor târguri ale Europei. “Să punem Clujul pe această hartă”

Articolul următor

Încă 100 de insule supraterane pentru deșeuri menajere în cartierele orădene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share