Tinerii Clujului învață sustenabilitatea pe insulele din Grecia

Tags: , , ,
Ne aflăm, cu GALNP pe Insula Poros, din Grecia, împreună cu 10 tineri din grupul țintă al proiectului de incluziune socială finanțat din fonduri UE.

Centrul cultural din Grecia promovează un mod de viață sustenabil în rândul tinerilor | foto: GALNP

Un grup de tineri din zona Huedin s-a deplasat în țara balcanică în cadrul unui proiect derulat de Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GALPN).

“Ne aflăm, cu GALNP pe Insula Poros, din Grecia, împreună cu 10 tineri din grupul țintă al proiectului de incluziune socială finanțat din fonduri europene. Gazda noastră, Katheti, este un centru cultural care promovează un mod de viață sustenabil în rândul tinerilor. Ei sunt implicați în activități de mediu și educaționale.

Ne-au prezentat o fermă piscicolă care produce mai mult de 1.000 de tone pe an, cea mai mare acvacultură din Poros. În timpul acestor zile, vom avea ocazia să aflăm mai multe despre ceea ce fac ei ca să mențină biodiversitatea”.

România risipește resursele

În a doua zi a proiectului, tinerii au participat la un workshop care a pus accent pe participarea lor activă pentru o viață sustenabilă. Printre problematicile zilei s-au numărat cum influențează planeta creșterea temperaturii cu 1,5-2 grade; piramida biodiversității și modul în care acționează aceasta asupra calității vieții; legătura dintre mâncare și mediu; modul în care consumăm resurse.

“Dacă vom continuăm așa, atunci România are nevoie de încă 2-3 planete ca să supraviețuiască. Țara noastră nu mai este sustenabilă din punctul de vedere al resurselor oferite de planetă. Jumătate din capacitatea Pământului o folosim pentru hrană. 76% din soia pe care o producem este hrană pentru animale”, a concluzionat delegația clujeană.

Autonomie pentru tineri în protecția mediului

Dialogul a pus accentul pe importanța implicării active a tinerilor, care trebuie să fie motivați și să primească autonomie în realizarea sarcinilor. Întrebarea zilei a fost cum se poate conecta implicarea activă a tinerilor cu proiecte privind protecția mediului.

Proiectul “Incluziunea socială în teritoriul GALNP” este realizat în parteneriat cu Asociația Katheti și Rețeaua Municipalităților a Insulelor Attica. GALNP constituie un parteneriat între administrațiile publice locale, agenții economici și reprezentanții societății civile din teritoriul asociației.

Este o structură de dezvoltare locală, o organizație nonguvernamentală, care are ca obiectiv specific dezvoltarea zonei în care e instituită, implicând toți locuitorii. Asociația deservește un teritoriu cuprins din 13 localități din Cluj: Huedin, Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Râșca, Săcuieu, Sâncraiu.

Exit mobile version