Scară de pești cu ferestre de observare pe malul Crișului Repede, lângă Podul Sf. Ladislau

În amonte și aval de podul Sf.Ladislau din Oradea, pe o lungime cumulată de 212 m sunt propuse lucrări de consolidare precum, promenadă și o scară de pești.

Joi, 10 iulie 2023, în cadrul Comisiei Tehnico-Economice de la nivelul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri s-a acordat aviz favorabil pentru o nouă investiție de amenajare a râului Crișul_Repede, în municipiul Oradea.

Astfel, pe malul drept, pe tronsonul situat amonte și aval de podul Sf.Ladislau, pe o lungime cumulată de 212 m sunt propuse lucrări de consolidare precum, promenadă și o scară de pești.

Etape

În prima etapă, se vor desfășura lucrări de amenajare specifice precum: amenajare limnimetru, taluz, zid de sprijin și un prism de anrocamente. Prin aceste lucrări, în amonte de pod, pe o lungime de 87m, în zona stației hidrometrice Oradea, se va crea o promenadă cu o lățime de 2,5 m care va facilita accesul pietonal pe malul drept.

În a doua etapă, în aval de pod, pe o lungime de 125 m se vor continua lucrările de amenajare hidrotehnică, iar în dreptul pragului de fund se va realiza o scară de pești pe o lungime de 50 m astfel încât să se faciliteze libera trecere a peștilor din aval în amonte. Inedit pentru această scară de pești va fi o fereastră de observare care va permite pietonilor vizualizarea secțiunii respective. De asemenea, se vor realiza trepte și rampe de acces către zona pietonală.

„Este un proiect ambițios prin care ne-am propus să răspundem nevoilor tehnice atât pe componenta de inundații, cât și pe cea legată de libera trecere a peștilor în zona pragului de fund. Și pentru că este în zona centrală a municipiului, proiectul vine de asemenea și în sprijinul comunității oferind nu doar acces pietonal în zonă, ci și oportunitatea de a observa deplasarea peștilor. Licitația pentru execuția lucrărilor urmează să fie lansată săptămâna viitoare, urmând ca, până la finele acestui an să dăm aviz pentru începerea lor”, a declarat Pasztor Sandor, directorul ABA Crișuri.

Valoarea totală a proiectului este de 11.772.193,45 lei cu o durată estimată pentru realizarea obiectivului de investiție de 18 luni.

 

Exit mobile version