Legume și fructe de la producători locali în prima Piață volantă din Oradea

Astfel de piețe volante vor fi organizate în fiecare sâmbătă în Piața Unirii, când piața nu va fi ocupată cu alte evenimente.

Prima piață volantă din Oradea a adunat în Piața Unirii, sâmbătă, 15 iulie 2023, circa 20 de producători locali. Orădenii care au trecut pragul târgului au avut ocazia să se aprovizioneze cu roșii, ceapă, cartofi, castraveți, fasole verde, morcovi, măcriș, lămâiță, pepene, lebeniță, caise, piersici, mure, afine și alte legume și fructe de sezon de la producători locali.

Nu a lipsit mierea și produsele apicole, dulcețurile, gemurile și siropurile, lavanda și produse din lavandă și florile.

Cea mai mare coadă din piață era la toneta cu mezeluri Casa Țăranului Român, care a venit tocmai de la Beiuș cu salamuri, mezeluri și afumături. De la târg nu a lipsit cașcavalul și brânzeturile.

Idee bună

Majoritatea micilor producători erau încântați de ideea organizării unor astfel de piețe volante.

Molnar Dezso a venit din Borș cu ceapă, cartofi, roșii, morcovi și alte legume din ferma proprie.

„Am masa și în Piața Cetate, dar acolo nu prea vin clienți și sunt mulți care aduc marfă de la engross. Mă bucur că se organizează astfel de piață, unde poate ajunge mai ușor orădenii”, ne-a spus micul fermier.

Delia Bone a venit tocmai de Roșia, unde are o fermă de mure ecologice și zmeură, construită pe fonduri europene.

Delia Bone are o plantație de mur și zmeur ecologic

„Am făcut o fermă de zmeur și mur pe fonduri europene, care se întinde pe 4,5 hectare la Roșia. Din toamnă vom fi certificați ecologic. Este foarte greu să ne vindem produsele în România. Încercăm să găsim parteneri străini. Aici toată lumea se bate cu pumnul în piept: produse românești, gusturi românești, dar doar vorbe. Ideea piețelor volante mi se pare bună, dar programul ar trebui extins, pentru că lumea iese la plimbare mai târziu”, ne-a precizat Delia Bone.

 „Ceea ce se întâmplă aici este expresia firească prin care autoritățile încearcă să creeze relația dintre producătorul local autentic și consumator. Din punctul meu de vedere, atât producătorul cât și consumatorul au nevoie de un asemenea spațiu, pentru a putea crea relații firești, comerciale pe produse autentice românești”, ne-a declarat Cristian Buzle, directorul executiv al AFIR Bihor.

„E bine că avem o piață volantă în oraș, dar nu este suficient. Aceste piețe trebuie extinse și la nivel de cartiere”, este de părere Adrian Madar, consilier PSD, care susține că Primăria Oradea, organizatoarea pieței, și-a însușit idea PSD, dar a pus-o prost în aplicare.

Exit mobile version