Bosch, Continental și NXP vor face cercetare și producție de semiconductori

Cristian Ghinea

Fostul ministru își lansează cartea în mai multe orașe din Transilvania | Foto: Sibiul în imagini

Sunt două linii de finanțare pe care fostul ministru al proiectelor europene, Cristian Ghinea, spune că le-a introdus pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Bosch, care are un centru de cercetare – dezvoltare din Cluj, unde se va derula în principal proiectul, împreună cu Continental și NXP sunt cele trei companii alese de Comisia Europeană pentru a primi finanțare din PNRR pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri / semiconductori cu un buget total de 420 de milioane de euro.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este partener în proiectul cu Bosch. A fost decizia mea, o decizie îndrăzneață, de a include România în proiectul european privind semiconductorii, cu bani din PNRR.

România refuzase anterior să participe la această încercare a Comisiei Europene de a localiza pe continent producția de cipuri. Este încercarea UE de a concura cu China și cu SUA în noua revoluție economică”, a explicat Ghinea.

La Cluj ar trebui să ajungă finanțări de 1,5 miliarde de euro, în principal din fonduri europene, s-a menționat la evenimentul de la Cluj. Principalele proiecte vizate sunt metroul, electrificarea liniei de cale ferată Cluj – Episcopia Bihorului, reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale, achiziția de autobuze electrice și stații de încărcare, construirea de noi spitale.

Un al proiect amintit, cu această ocazie, este crearea unui consorțiu pentru învățământ dual la Cluj-Napoca, astfel încât liceele industriale să aibă o bază tehnică solidă pentru educație. Ghinea se află în Transilvania într-un tur pentru lansarea cărții sale ˝Cine a făcut România. Răscrucile noastre˝, publicată recent la editura Humanitas.

Exit mobile version