Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bosch, Continental și NXP vor face cercetare și producție de semiconductori

Cristian Ghinea
Fostul ministru își lansează cartea în mai multe orașe din Transilvania | Foto: Sibiul în imagini

Sunt două linii de finanțare pe care fostul ministru al proiectelor europene, Cristian Ghinea, spune că le-a introdus pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Bosch, care are un centru de cercetare – dezvoltare din Cluj, unde se va derula în principal proiectul, împreună cu Continental și NXP sunt cele trei companii alese de Comisia Europeană pentru a primi finanțare din PNRR pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri / semiconductori cu un buget total de 420 de milioane de euro.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este partener în proiectul cu Bosch. A fost decizia mea, o decizie îndrăzneață, de a include România în proiectul european privind semiconductorii, cu bani din PNRR.

România refuzase anterior să participe la această încercare a Comisiei Europene de a localiza pe continent producția de cipuri. Este încercarea UE de a concura cu China și cu SUA în noua revoluție economică”, a explicat Ghinea.

La Cluj ar trebui să ajungă finanțări de 1,5 miliarde de euro, în principal din fonduri europene, s-a menționat la evenimentul de la Cluj. Principalele proiecte vizate sunt metroul, electrificarea liniei de cale ferată Cluj – Episcopia Bihorului, reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale, achiziția de autobuze electrice și stații de încărcare, construirea de noi spitale.

Un al proiect amintit, cu această ocazie, este crearea unui consorțiu pentru învățământ dual la Cluj-Napoca, astfel încât liceele industriale să aibă o bază tehnică solidă pentru educație. Ghinea se află în Transilvania într-un tur pentru lansarea cărții sale ˝Cine a făcut România. Răscrucile noastre˝, publicată recent la editura Humanitas.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A început recepția tehnică la noul Spital de Oncologie din Arad

Articolul următor

Programul #Autentic Românesc, inițiat de TRANSAVIA, de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share