Revista vinurilor Franței, (La Revue de Vin de France) organizează anual cel mai așteptat concurs de degustare de vinuri în orb. Echipa României, formată din patru degustători și un antrenor a ieșit învingătoare în Campionatul Mondial de Degustare pentru Amatori . Ediţia a XI-a a fost organizată la Château Sainte-Roseline din regiunea franceză Provence. În premieră pentru această competiție și ca semn de recunoaștere a importanței premiilor, echipele care și-au disputat supremația au venit din 33 de țări de pe 5 continente.
Concursul constă din degustarea în orb a șase vinuri roşii și şase vinuri albe, provenite din podgorii din întreaga lume. În cazul fiecărei mostre propuse subiect de analiză, echipele au avut de identificat soiul, ţara de proveniență, regiunea, anul de recoltă şi, în măsura posibilității, producătorul. Criteriile identificate au avut valori diferite de punctaj, astfel încât rezultatul să demonstreze un cumul de calități absolut necesare, cum este memorie, intuiția, viteza de reacție, concentrarea și, nu în ultimul rând, spiritul de echipă.
LA ROUMANIE SACRÉE, RÉCIT D’UNE MONTÉE EN PUISSANCE!, titrează La Revue de Vin de France în articolul prin care sunt anunțați învingătorii.
Cei cinci care au învins lumea
Julia Scavo, campioană mondială la degustare
„În primul rând, vreau să mulțumesc echipei mele Radu Rizescu – antrenorul și managerul nostru, Valentin Ceafalău, Cosmin Udrea și Horia Hasnaș. Am fost atât de consecvenți și de pregătiți împreună astăzi! Și acesta este rezultatul lucrului în comun datorită timpului, voinței și sacrificiilor fiecărui membru” scrie Julia Scavo pe pagina personală de social media. „ Dar și datorită selecțiilor de vinuri pe care atât Radu, cât și Bruno Scavo le pregătesc împreună de luni de zile, pentru fiecare antrenament. Așa că Bruno devine pe deplin un membru „honoris causa” al echipei noastre și împărtășim victoria cu el” a mai spus Julia Scavo. una din cele mai cunoscute somelieri la nivel mondial.
Radu Rizescu, campion mondial la degustare
„Ei bine, suntem campioni! După patru ani de muncă a venit și momentul în care ridicăm cupa și fluturăm sus steagul României. Mulțumim celor care au făcut posibil acest proiect, care au avut răbdare și încredere în noi, Purcari Wines sponsorul nostru, și Dagmar care a asigurat organizarea si antrenamentele echipei” a spus Radu Rizescu, antrenorul echipei.
Degustare în orb
Degustarea în orb este un procedeu ce presupune identificarea vinurilor acoperite, pentru a nu influența rezultatul în funcție de sticlă sau brand. Astfel, sunt luate în considerare doar culoarea și calitățile organoleptice ale vinurilor, iar dictonul latin „In vino veritas” capătă și mai multă consistență.