Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Campioni la degustare de vinuri în orb, o echipă de români a luat premiul cel mare în Franța

Revista vinurilor Franței, (La Revue de Vin de France) organizează anual cel mai așteptat concurs de degustare de vinuri în orb. Echipa României, formată din patru degustători și un antrenor a ieșit învingătoare în Campionatul Mondial de Degustare pentru Amatori . Ediţia a XI-a a fost organizată la Château Sainte-Roseline din regiunea franceză Provence. În premieră pentru această competiție și ca semn de recunoaștere a importanței premiilor, echipele care și-au disputat supremația au venit din 33 de țări de pe 5 continente.  

Concursul constă din degustarea în orb a șase vinuri roşii și şase vinuri albe, provenite din podgorii din întreaga lume. În cazul fiecărei mostre propuse subiect de analiză, echipele au avut de identificat soiul, ţara de proveniență, regiunea, anul de recoltă şi, în măsura posibilității, producătorul. Criteriile identificate au avut valori diferite de punctaj, astfel încât rezultatul să demonstreze  un cumul de calități absolut necesare, cum este memorie, intuiția, viteza de reacție, concentrarea și, nu în ultimul rând, spiritul de echipă.

LA ROUMANIE SACRÉE, RÉCIT D’UNE MONTÉE EN PUISSANCE!, titrează La Revue de Vin de France în articolul prin care sunt anunțați învingătorii.

Cei cinci care au învins lumea

Echipa învingătoare din 14 octombrie 2023 a fost formată din somelieri, Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaş, Cosmin Udrea. Antrenorul echipei a fost  Radu Rizescu. La Revue de Vin de France comenta în articolul dedicat învingătorilor că începutul a fost timid pentru echipa noastră, dar că, la a doua probă a degustării, a avut loc o revenire uluitoare. După ce obținuseră 18 puncte, respectiv 10 la primele două vinuri, echipa nu a mai identificat corect nicio probă din vinurile cu numărul 3,4 și 5, revenind cu vinul 6 și cele 16 puncte aferente răspunsurilor. În partea a doua a competiției, concurenții noștri au mai ratat două vinuri, cele cu nr. 9 și 11. Ultimul vin le-a adus, în schimb, 20 de puncte și victoria.
Finala de degustare în orb fost disputată împotriva Olandei, iar echipa României a câștigat la diferență de un singur punct, 108 puncte la 107. Danemarca a obținut 95 de puncte și locul al trei-lea pe podium, în timp ce Franța a ocupat locul patru, cu 90 de puncte, iar Spania, cu același punctaj, locul cinci. Moldova, Malaysia și Albania au încheiat clasamentul în care Italia a ocupat doar locul 8.
Sponsorii echipei noastre au fost crama Purcari și compania Dagmar.

Julia Scavo, campioană mondială la degustare

„În primul rând, vreau să mulțumesc echipei mele Radu Rizescu – antrenorul și managerul nostru, Valentin Ceafalău, Cosmin Udrea și Horia Hasnaș. Am fost atât de consecvenți și de pregătiți împreună astăzi! Și acesta este rezultatul lucrului în comun datorită timpului, voinței și sacrificiilor fiecărui membru” scrie Julia Scavo pe pagina personală de social media. „ Dar și datorită selecțiilor de vinuri pe care atât Radu, cât și Bruno Scavo le pregătesc împreună de luni de zile, pentru fiecare antrenament. Așa că Bruno devine pe deplin un membru „honoris causa” al echipei noastre și împărtășim victoria cu el” a mai spus Julia Scavo. una din cele mai cunoscute somelieri la nivel mondial. 

Radu Rizescu, campion mondial la degustare

„Ei bine, suntem campioni! După patru ani de muncă a venit și momentul în care ridicăm cupa și fluturăm sus steagul României. Mulțumim celor care au făcut posibil acest proiect, care au avut răbdare și încredere în noi, Purcari Wines sponsorul nostru, și Dagmar care a asigurat organizarea si antrenamentele echipei” a spus Radu Rizescu, antrenorul echipei.

 Degustare în orb

Degustarea în orb este un procedeu ce presupune identificarea vinurilor acoperite, pentru a nu influența rezultatul în funcție de sticlă sau brand. Astfel, sunt luate în considerare doar culoarea și calitățile organoleptice ale vinurilor, iar dictonul latin „In vino veritas” capătă și mai multă consistență.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transilvania Business premiază performanța, reziliența, inovarea și sustenabilitatea firmelor bihorene

Articolul următor
Singurul eveniment local dedicat designului de interior, Deco Days, organizat de Mendola Fabrics, cel mai mare brand de perdele și draperii din România, a avut loc între 7 și 10 septembrie, în foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca.

Peste 4.000 de participanți la Deco Days 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share