Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sorin Maxim, director general ADR Vest: „Investim, nu cheltuim!”

Regiunea Vest a reușit să atragă cu peste 40% mai mulți bani decât i-au fost alocați inițial prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Asta înseamnă că, prin programul gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în regiune au fost investiți peste 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial regiunii (643,65 milioane de euro). Până în 29 februarie, termenul final până la care beneficiarii au putut depune cereri de rambursare, rata de absorbție a atins astfel pragul de aproape 143%.

Despre proiectele din sesiunea 2014 – 2020, despre investițiile făcute, dar și despre direcțiile noii sesiuni 2021 – 2027, a vorbit, într-un interviu pentru revista Transilvania Business, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

 

Unde au fost investite cele peste 920 de milioane de euro în Regiunea Vest? Care este distribuția acestor în cele patru județe ale Regiunii de Vest?

Sorin Maxim: În total, s-au făcut investiții în 874 de proiecte din regiune. Județul Timiș a atras 278 de milioane de euro prin proiectele sale, Hunedoara – 270 de milioane de euro, Aradul – 186 de milioane de euro, iar Caraș-Severin – 185 de milioane de euro. Dincolo de cifre, sunt investiții care se reflectă într-o calitate a vieții mai bună pentru locuitorii Regiunii Vest.

Tramvaie noi în Timișoara

Transilvania Business: Ați avut vreun slogan, vreo deviză după care v-ați ghidat în această perioadă?

Sorin Maxim: „Investim, nu cheltuim!” – este viziunea și deviza după care ne-am ghidat, iar pragul la care am ajuns reprezintă rodul a 10 ani de muncă, dedicare și angajament pentru dezvoltarea durabilă și prosperitatea comunitatii în care trăim. Împreună cu partenerii noștri, beneficiarii acestor fonduri – consilii județene, primării de orașe, municipii sau comune și companii din regiune, am reușit să transformăm provocările în oportunități și să investim într-un mod inteligent fondurile alocate regiunii. În plus, am reușit să atragem alți aproape 280 de milioane de euro, care s-au transformat în școli mai bune, spitale mai performante sau locuri de muncă pentru locuitorii Regiunii Vest. Deși cifrele reprezintă un bilanț, nu ne aflăm în fața unui punct final, ci mai degrabă în fața unei noi linii de start, pentru că toate semințele pe care le-am plantat până acum trebuie să încolțească în anii următori, prin investițiile pe care le vom face prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Tranziție Justă și Programul Sănătate, pe care le gestionăm.

Muzeul Mineritului din Petroșani

Transilvania Business: Care au fost direcțiile în care s-au investit cele peste 920 de milioane de euro?

Sorin Maxim: Sunt domenii în care s-au realizat investiții importante prin Programul Operațional Regional 2014-2020.  Regiunea Vest beneficiază acum de peste 320 de kilometri de drumuri județene modernizate, de peste 200 de mijloace de transport în comun noi și de peste 40 de kilometri de noi piste pentru biciclete.

90 de școli au fost reabilitate și modernizate, iar peste 10.000 de familii trăiesc acum în apartamente reabilitate termic. Regiunea Vest a devenit una mai prietenoasă cu mediul și prin zonele verzi nou create sau modernizate, care însumează o suprafață de aproape 620.000 de metri pătrați.

În același timp, Regio-POR 2014-2020 a adus noi oportunități pentru aproape 500 de întreprinderi din regiune care s-au dezvoltat și au fost astfel create peste 1.600 de locuri noi de muncă.

Autobuze noi la Arad

Transilvania Business: Vă rog să exemplificați cu câteva proiecte mai relevante în care s-au făcut investiții în perioada 2014 – 2020.

Sorin Maxim: Sunt multe proiecte relevante în fiecare dintre cele patru județe ale Regiunii Vest. Mi-e greu să mă opresc asupra unora anume, pentru că fiecare înseamnă mult pentru comunitatea locală de acolo. Ar fi, de exemplu, reabilitarea centrului istoric din Deva, refacerea centrului din Hunedoara, cu multiple componente, inclusiv achiziția unei flote noi de autobuze, biciclete, stații, zone pietonale, ar fi tramvaiele noi și moderne achiziționate în municipiile Timișoara și Arad, proiectele complexe de amenajare și modernizare a întregii infrastructurii de transport în municipiul Reșița, inclusiv achiziția de tramvaie noi, sau investițiile realizate în Unitățile de Primiri Urgențe de la Reșița, Deva sau Arad, sunt multe.

Sunt apoi proiectele care au schimbat fața școlilor – aici am făcut un calcul, sunt 130 de universități, licee, școli, grădinițe și creșe care au fost finanțate prin fonduri europene prin Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest și peste 30.000 de copii și tineri care beneficiază acum de condiții moderne de învățare.

Dacă vorbim de zona de patrimoniu, putem enumera reabilitarea Domului Romano-Catolic din Timișoara – Piața Unirii, restaurarea Castelului Covinilor din Hunedoara și a Cetății Ineului, Muzeul Mineritului din Petroșani, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Voronețul Banatului – biserica din Bocșa si Cetatea Ladislau din Coronini, în Caraș-Severin. Fiecare proiect înseamnă foarte mult în comunitatea unde se află. Lista este foarte lungă și nu mai puțin importante sunt investițiile realizate în zona privată, în îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

Transilvania Business: Care vor fi principelele direcții de dezvoltare pentru noul Program Operațional Regional 2021 – 2027?

Sorin Maxim: Programul Regional Vest 2021-2027 cuprinde șapte priorități de finanțare cu impact direct asupra creșterii nivelului de trai în regiune, dezvoltării economice sustenabile și dezvoltării orașelor, cu accent pe componentele de infrastructură, mobilitate și transport public, verde și smart.

Ne dorim o regiune inovatoare și competitivă și aproape o treime din program vizează această direcție. Sprijinim inovarea, creșterea competitivității și productivității IMM-urilor, precum și digitalizarea și dezvoltarea de noi competențe. Sprijinim IMM-urile, centrele de inovare și dezvoltare (intenționăm inclusiv să creăm o agenție regională de inovare), dar și zona de start-up-uri, în județele Caraș-Severin și Hunedoara.

Investim în digitalizarea administrației publice și dezvoltarea de soluții de tip smart city în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri. Susținem eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale (acum în condiții mult mai avantajoase pentru proprietari, cu zero contribuție din partea lor) și a clădirilor publice cu funcțiuni sociale.

Iar pentru a avea o regiune cu mobilitate sustenabilă și conectată, sprijim investițiile pentru un transport public ecologic, calitativ și atractiv, respectiv modernizarea drumurilor județene, decongestionarea traficului, transport inter și intrajudețean.

Continuăm investițiile în educație pentru a avea o regiune educată și atractivă, prin modernizarea unităților de învățământ la toate nivelurile, de la grădinițe la universități, sprijinim modernizarea taberelor școlare și dezvoltarea durabilă a turismului.

Și, nu în ultimul rând ne dorim o regiune pentru oameni, prin creșterea calității spațiilor publice, prin acțiuni de revitalizare și regenerare urbană, prin restaurarea obiectivelor de patrimoniu și prin investiții în infrastructurile culturale publice – construirea, modernizarea, amenajarea lor.

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Transilvania Business: Se cunosc sumele alocate sesiunii 2021 – 2027?

Sorin Maxim: Desigur, Regiunea Vest beneficiază de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest, gestionat de ADR Vest în calitate de Autoritate de Management, la care se adaugă alocările pe celelalte programe – Programul Tranziție Justă, pentru județul Hunedoara, cu ITI Valea Jiului, și Programul Sănătate, pentru care îndeplinim rolul de Organism Intermediar. Estimăm investiții în valoare totală de 2 miliarde de euro pentru regiunea noastră, în noul ciclu financiar 2021-2027.

Cetatea Devei și Centrul Vechi

Transilvania Business: Există diferențe între sesiunea trecută și sesiunea 2021 – 2027 în ceea ce privește liniile de finanțare? Există piloni noi, direcții noi, spre care vor fi direcționate/alocate cu preponerență fondurile europene în această sesiune?

Sorin Maxim: Sunt multe diferențe. În primul rând, Programul Regional Vest 2021-2027 este descentralizat, elaborat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în funcție de specificul si nevoile regiunii, negociat direct cu Comisia Europeană, respectând obiectivele de politică existente la nivel european.

Asta înseamnă că accentul cade pe creșterea competitivității prin inovare și digitalizare, dacă vorbim de sprijinul acordat mediului de afaceri; pe investiții verzi, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, pe dezvoltarea mobilității și mobilitate sustenabilă, pe zona de educație, turism și patrimoniu, regenerare și revitalizare urbană, pentru a reda oamenilor spațiile publice și a le face atractive pentru ei. Ne interesează creșterea calității vieții oamenilor din Regiunea VEST în toate comunitățile și investim cu gândul la viitorul Regiunii.

Școli renovate în Reșița

Transilvania Business: Ce credeți că ar trebui să facă statul român pentru a asigura o implementare mai ușoară a acestor proiecte de investiții?

Sorin Maxim: Cred, în primul rând, că birocrația poate fi redusă și ajustată în mod substanțial, pentru a flexibiliza și simplifica modul de implementare al acestor programe europene. Sunt multe reguli, norme, legi, ordonanțe care acționează simultan, dar nu întotdeauna corelate.

În al doilea rând, să nu uităm că statul și autoritățile locale sunt cel mai mare investitor din Romania, fie că discutăm de fondurile europene sau de cele guvernamentale, iar pentru a transforma aceste resurse imense în investiții și nu în cheltuieli, este nevoie de un aparat administrativ profesionist, competent și responabil, care are nevoie de pregătire permanentă și de o atenție și susținere pe măsura responsabilității; și, bineînțeles, o mare predictibilitte, pentru că un proiect de investiții durează între 2 și 7 ani, de la idee la finalizare. Cred că aici se pot face îmbunătățiri semnificative, cu un impact direct asupra rezultatelor investițiilor și al calității vieții oamenilor din România.

Domul Greco-Catolic din Timișoara

Transilvania Business: Din experiența sesiunii încheiate, ce recomandări le-ați face celor care vor să implementeze un proiect cu finanțare prin ADR Vest, fie ele administrații, fie entități private?

Sorin Maxim: Noi am lansat deja multe apeluri de proiecte – avem finanțări active pe componentele de: Sprijin pentru IMM, Eficiență energetică – clădiri rezidențiale, Eficiență energetică – clădiri publice, Revitalizare și regenerare urbană, Universități, Infrastructură verde, Mobilitate urbană sustenabilă și Drumuri județene. Sunt, de asemenea, finanțări active pentru care se poate aplica în cadrul Programului Sănătate și Programului Tranziție Justă.

În primul rând, le recomand să citească, să parcurgă cu atenție ghidurile noastre de finanțare, și să-și pregatească proiectele cu gândul la nevoile comunității și nu la sursa de finanțare. Oricând este nevoie, în orice fază a pregătirii, suntem alături de ei.

Mai mult, cred că este important să prețuim mai mult că niciodată aceste resurse din acest ciclu financiar pentru că în următorul ciclu financiar, începând cu 2028, se poate să nu mai avem aceeași alocare generoasă, regiunea noastră se apropie de 75% din media PIB-ului european.

Podul de Piatră din Băile Herculane

DAN BIRTA

Articol publicat în TB 128

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dumexim a semnat contractul pentru Parcul de Specializare Inteligentă Beiuș

Articolul următor

Transapuseana, traversând ținutul pădurilor de basm

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Nordic Group investește și la Izvin

Nordic Group, una un jucător important în piața distribuției de produse alimentare premium în  rețele Retail, HoReCa și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share