Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cercetare pentru screeningul cancerului gastric cu TOGAS

Proiectul TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană demarează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 12:00, odată cu conferință de presă organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, organizată  în sala Multimedia, din sediul Rectoratului, str. Victor Babeș, nr. 8.

Proiectul finanțat și derulat de Comisia Europeană pentru Sănătate Publică prin programul EU4Health projects este coordonat de Institutul de Medicină Clinică și Preventivă al Universității din Letonia și se va desfășura până la sfârșitul lunii februarie 2026. Din TOGAS (acronimul din limba engleză a titlului complet) fac parte, alături de țara coordonatoare, Austria, Belgia, Croația, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania.

TOGAS va implica trei studii pilot, fiecare proiectat pentru a aborda aspecte specifice ale screening-ului cancerului gastric și depistarea precoce a acestuia. Eficacitatea costurilor și etica medicală vor fi domenii importante de interes pentru proiect.

Bugetul total al proiectului este de 11 337 060 euro, din care, contribuția europeană se ridică la 9 069 648 euro, ceea ce reprezintă 80%.

Scopul și obiectivele TOGAS

Prin această inițiativă, partenerii își propun să ajute la îmbunătățirea sănătății populației din Europa, contribuind la obiectivul planului european de combatere a cancerului, cu scopul de a preveni cancerele gastrice cauzate de infecțiile cu Helicobacter pylori.

Obiectivul principal al studiului pilot din cadrul proiectului TOGAS este de a evalua fezabilitatea strategiei de testare și tratare a H. pylori a populației pentru prevenirea cancerului gastric în Europa.

Proiectul va permite cercetătorilor implicați în acest studiu să evalueze fezabilitatea implementării programului de testare și tratare a H. pylori la segmentul în care este inclusă populația cu vârsta cuprinsă între 30 – 34 de ani, testare care va fi realizată pentru prima dată în Europa.

Cu toate că incidența cancerului gastric este în scădere pe tot globul, inclusiv în Europa, povara bolii este încă substanțială și nu va dispărea în viitorul apropiat doar dacă sunt implementate măsuri eficiente de prevenire a acestei maladii.

 Cancerul gastric este a patra cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial și este al cincilea cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer.

 În cadrul conferinței de presă sunt incitați Prof. dr. Dan L. Dumitrașcu (coordonator proiect România): probleme de sănătate publică și importanța profilaxiei cancerului gastric, Conf. dr. Aida Puia (șeful disciplinei de medicină de familie): rolul medicului generalist în prevenția cancerului gastric, Dr. Radu Fărcaș (investigator): metodologia  și obiectivele proiectului TOGAS.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PORR Construct a realizat 38% din Centura de Est a Aradului

Articolul următor

Vine Iarmarocul la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Nordic Group investește și la Izvin

Nordic Group, una un jucător important în piața distribuției de produse alimentare premium în  rețele Retail, HoReCa și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share