Agenția Nord-Vest va gestiona proiectele de sănătate din regiune

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate (AMPS), a delegat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) atribuțiile privitoare la implementarea proiectelor finanțate în cadrul acestuia în regiune.

Macheta SRU Florești, proiect anunțat de acum 15 ani | Foto: TB

Fondurile europene destinate investițiilor în infrastructura publică de sănătate a regiunii se ridică la 750 de milioane de euro.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate (AMPS), a delegat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) atribuțiile privitoare la implementarea proiectelor finanțate în cadrul acestuia în regiune.

În acest context, ADRNV a început demersurile aferente operaționalizării organismului intermediar pentru Programul Sănătate. O structură distinctă din cadrul agenției va gestiona aceste investiții. ADRNV își propune să contribuie astfel la creșterea nivelului de calitate a serviciilor de sănătate la care au acces locuitorii regiunii.

Programul Sănătate beneficiază de o alocare financiară de 5,8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 în România. Acesta se adresează tuturor nivelurilor sistemului de îngrijiri de sănătate pentru a răspunde, în timp adecvat și în condiții de calitate, nevoilor actuale de îmbunătățire a accesului la servicii de diagnostic și tratament, dar și nevoilor de servicii de prevenție primară și secundară.

Principalele măsuri finanțate vizează controlul cancerului, domeniile transplant și oncologie, controlul bolilor transmisibile (inclusiv infecții asociate asistenței medicale), pacientul critic, reziliența sectorului de sănătate. În perioada mai-iunie au fost publicate în consultare publică primele două ghiduri ale solicitantului. Apelurile de proiecte aferente vor fi lansate în perioada următoare.

Investițiile avute în vedere în cadrul acestor două apeluri de proiecte au ca obiect spitalele mici orășenești și municipale; spitalele regionale; spitalele județene, județene de urgență și monospecialitate. În septembrie și octombrie au fost publicate în consultare publică alte șase ghiduri ale solicitantului.

Conform calendarului estimativ publicat de AMPS, majoritatea din cele 115 apeluri de proiecte prevăzute în program vor fi lansate în perioada cuprinsă între trimestrul IV 2023 și trimestrul II 2024. De pe pagina dedicată Programului Sănătate vor putea fi urmărite toate informațiile disponibile în cadrul acestui exercițiu financiar.

Cele mai mari proiecte publice din sănătate anunțate în județul Cluj sunt Spitalul Regional de Urgență din comuna Florești (estimat de Ministerul Sănătății la 688 de milioane de euro), Spitalul Pediatric Monobloc (SPM) – 280 de milioane și Centrul Integrat de Transplant (CIT) – 180 de milioane, ambele în Cluj-Napoca, ultimele două gestionate de Consiliul Județean Cluj.

Exit mobile version