Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agenția Nord-Vest va gestiona proiectele de sănătate din regiune

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate (AMPS), a delegat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) atribuțiile privitoare la implementarea proiectelor finanțate în cadrul acestuia în regiune.
Macheta SRU Florești, proiect anunțat de acum 15 ani | Foto: TB

Fondurile europene destinate investițiilor în infrastructura publică de sănătate a regiunii se ridică la 750 de milioane de euro.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate (AMPS), a delegat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) atribuțiile privitoare la implementarea proiectelor finanțate în cadrul acestuia în regiune.

În acest context, ADRNV a început demersurile aferente operaționalizării organismului intermediar pentru Programul Sănătate. O structură distinctă din cadrul agenției va gestiona aceste investiții. ADRNV își propune să contribuie astfel la creșterea nivelului de calitate a serviciilor de sănătate la care au acces locuitorii regiunii.

Programul Sănătate beneficiază de o alocare financiară de 5,8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 în România. Acesta se adresează tuturor nivelurilor sistemului de îngrijiri de sănătate pentru a răspunde, în timp adecvat și în condiții de calitate, nevoilor actuale de îmbunătățire a accesului la servicii de diagnostic și tratament, dar și nevoilor de servicii de prevenție primară și secundară.

Principalele măsuri finanțate vizează controlul cancerului, domeniile transplant și oncologie, controlul bolilor transmisibile (inclusiv infecții asociate asistenței medicale), pacientul critic, reziliența sectorului de sănătate. În perioada mai-iunie au fost publicate în consultare publică primele două ghiduri ale solicitantului. Apelurile de proiecte aferente vor fi lansate în perioada următoare.

Investițiile avute în vedere în cadrul acestor două apeluri de proiecte au ca obiect spitalele mici orășenești și municipale; spitalele regionale; spitalele județene, județene de urgență și monospecialitate. În septembrie și octombrie au fost publicate în consultare publică alte șase ghiduri ale solicitantului.

Conform calendarului estimativ publicat de AMPS, majoritatea din cele 115 apeluri de proiecte prevăzute în program vor fi lansate în perioada cuprinsă între trimestrul IV 2023 și trimestrul II 2024. De pe pagina dedicată Programului Sănătate vor putea fi urmărite toate informațiile disponibile în cadrul acestui exercițiu financiar.

Cele mai mari proiecte publice din sănătate anunțate în județul Cluj sunt Spitalul Regional de Urgență din comuna Florești (estimat de Ministerul Sănătății la 688 de milioane de euro), Spitalul Pediatric Monobloc (SPM) – 280 de milioane și Centrul Integrat de Transplant (CIT) – 180 de milioane, ambele în Cluj-Napoca, ultimele două gestionate de Consiliul Județean Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Jaqueline Cristian (foto) a câștigat primul ei meci din această ediție, însă Miriam Bulgaru și Patricia Țig au fost eliminate din competiție în turul doi.

Trei românce, rămase în cursa de simplu la Transylvania Open

Articolul următor
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că există patru oferte pentru proiectarea și reabilitarea podului pe Drumul Național 3 de la Basarabi, din comuna constănțeană Murfatlar.

ARL Cluj s-a înscris la reabilitarea podului de la Basarabi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share