Campanie de informare și educare a elevilor derulată de CNAIR

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere investește 4,6 milioane lei în siguranța rutieră în județele tranzitate de DN1 și DN2.

Campania de informare și educare a elevilor vine în contextul în care România s-a remarcat ca țara cu cea mai mare rată a deceselor rutiere din ultimii patru ani, din Uniunea Europeană.

Campania națională de creștere a siguranței rutiere prin informarea și educarea elevilor are loc în județele tranzitate de DN1 și DN2 pe sectoarele aflate în administrarea Companiei, se menționează în comunicatul semnat de Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

Astfel, vorbim despre județele aferente DN 1: Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Brașov, Prahova, Ilfov și de municipiul București.

Obiectivele generale ale proiectului:

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Rutieră Română, stabilite la nivel anului 2017, „valorile costului social mediu al unui accident soldat cu persoane decedate se ridică la 4.947.089,85 lei (1.082.964,44 €), iar cel al unui accident grav este de 770.040,48 lei (168.569,09€)”.

În perioada 2019 – 2022, România a înregistrat cea mai mare rată de decese produse în accidente rutiere din Uniunea Europeană (vezi graficul de mai jos).

Statisticile privind siguranța rutieră, publicate de Comisia Europeană, Mobilitate și Transport, dezvăluie o scădere cu 8% a deceselor în 2022 față de anul anterior.

De subliniat este faptul că gradul de siguranță al participanților la trafic este direct proporțional cu calitatea infrastructurii rutiere, dotarea cu elemente de siguranță (precum marcaje rutiere, sisteme de semnalizare luminoase sau sonore etc.), precum și numărul kilometrilor de autostradă dintr-o regiune dată. Iar, la acest capitol, România are mult de recuperat față de media Uniunii Europene.

Valoarea totală a  proiectului derulat de CNAIR este de 4,6 milioane lei, din care 1,34 milioane lei sunt fonduri europene obținute prin PNRR, 2,49 milioane contribuția de la bugetul național.

Perioada de implementare a proiectului începe de la data semnării acestuia, respectiv din 11.10.2023 până la 31.12.2026.

Sursă grafic 01 – prelucrare proprie

Sursă hartă DN1 – Wikipedia

 

Exit mobile version