Revoluția din 1989, suprinsă în două evenimente la Cluj

Categorii: Cultural, Județe
Tags: ,
Acestea sunt organizate de Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Lucian Blaga, Institutul de Istorie Orală (IIIO) - Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989.

O serie de evenimente legate de Revoluția din Decembrie 1989 au fost programate la Cluj-Napoca.

Acestea sunt organizate de Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Lucian Blaga, Institutul de Istorie Orală – Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989.

Cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la Revoluție, va avea loc, la BCU, colocviul „Memorii intersectate. 21 Decembrie 1989, Piața Libertății, Cluj-Napoca”, în 14 decembrie, ora 17:00. Vor fi dezbătute evenimentele din 21 decembrie 1989 prin intermediul mărturiilor a cinci participanți direcți la episodul petrecut în Piața Libertății.

Cu acest prilej va fi vernisată expoziția „Revoluția din Decembrie 1989 în Cluj-Napoca. Mărturii vizuale”, ce va fi găzduită de BCU în perioada 14 decembrie – 14 ianuarie. Expoziția reunește imagini surprinse pe străzile municipiului în 21 și 22 decembrie 1989, aparținând mai multor fotografi clujeni.

În 15 decembrie, ora 16:00, la BCU va fi proiectat filmul documentar „89: Oglinzi și fum”. Invitat special al evenimentului este Alexandru Stănescu, regizor și producător al filmului.

Va fi prezentat și un scurt film documentar ce tratează experiența a șapte revoluționari din Cluj, intitulat „Decembrie 1989. Răbufnirea unui popor batjocorit”. Acesta a fost realizat de către o grupă de studenți de la facultățile de Istorie și Filosofie, Litere, Psihologie și Științe ale Educației ale UBB.

Exit mobile version