Ubitech începe lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Antreprenorul român Ubitech Construcții București (UCB) va avea la dispoziție opt luni pentru finalizarea lucrărilor de la emiterea ordinului de începere.

Noul spital din Florești va avea nevoie de un buget anual de 91 de milioane de euro | Foto: SRU Cluj

Constructorul din București a câștigat contractul de 12 milioane de euro destinat primelor lucrări la cel mai important proiect public regional de sănătate.

Antreprenorul român Ubitech Construcții București (UCB) va avea la dispoziție opt luni pentru finalizarea lucrărilor de la emiterea ordinului de începere. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate l-a desemnat drept câștigător al licitației de 52 de milioane lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).

“Această etapă presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces, construirea unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de 10 zile pentru depunerea eventualelor contestații. La finalizare, SRU Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe opt niveluri, cu heliport”, a spus primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu.

Spitalul trebuie să fie gata în 2027

Suprafața terenului pe care va fi construit SRU este de 143.064 mp. Obiectivele proiectului le reprezintă îmbunătățirea calității și eficienței asistenței de urgență, accesului populaţiei (în special pacienţii vulnerabili) la servicii de spital acut secundar și terţiar de înaltă calitate în regiune. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

UCB îi are ca asociați pe Cătălin Podaru (75%) și pe Andreea Gheorghe (25%), conform portalului Listă Firme. Societatea a realizat afaceri de 257 de milioane de lei în 2022, obținând un profit net de 20,1 milioane de lei, cifre duble față de anul precendent. UBC avea 75 de angajați, cu 50% mai mulți decât în 2021.

Amplasament:

Servicii estimate pentru primul an de operaționalizare:

Etapele stabilite ale proiectului:

Sursa: Ministerul Sănătății

Proiect vehiculat de 15 ani

Conducerea MS susține că SRU Cluj, imobilul cu cea mai mare suprafață desfășurată din România de după Revoluție, întins pe 17,6 ha, va fi funcțional din 2027. Pentru investițiile necesare SRU Cluj, Iași și Craiova se apelează la credite de la Banca Europeană pentru Investiții. Costurile SRU Cluj erau estimate, la un moment dat, la 688 milioane de euro, față de 578 milioane inițial.

Inițial, SRU Cluj urma să fie operațional în 2026, conform memorandumului aprobat de Guvernul României. În 2017, Consiliul Județean a predat acest teren către MS pentru a se obține de către România, prin intermediul guvernului, finanțarea europeană necesară. Proiectul este vehiculat însă din 2008, atunci când forul județean îl voia în comuna Apahida, pe un teren de 15 ha, locație ulterior abandonată.

Exit mobile version