Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ubitech începe lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Antreprenorul român Ubitech Construcții București (UCB) va avea la dispoziție opt luni pentru finalizarea lucrărilor de la emiterea ordinului de începere.
Noul spital din Florești va avea nevoie de un buget anual de 91 de milioane de euro | Foto: SRU Cluj

Constructorul din București a câștigat contractul de 12 milioane de euro destinat primelor lucrări la cel mai important proiect public regional de sănătate.

Antreprenorul român Ubitech Construcții București (UCB) va avea la dispoziție opt luni pentru finalizarea lucrărilor de la emiterea ordinului de începere. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate l-a desemnat drept câștigător al licitației de 52 de milioane lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).

“Această etapă presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces, construirea unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de 10 zile pentru depunerea eventualelor contestații. La finalizare, SRU Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe opt niveluri, cu heliport”, a spus primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu.

Antreprenorul român Ubitech Construcții București (UCB) va avea la dispoziție opt luni pentru finalizarea lucrărilor de la emiterea ordinului de începere.

Spitalul trebuie să fie gata în 2027

Suprafața terenului pe care va fi construit SRU este de 143.064 mp. Obiectivele proiectului le reprezintă îmbunătățirea calității și eficienței asistenței de urgență, accesului populaţiei (în special pacienţii vulnerabili) la servicii de spital acut secundar și terţiar de înaltă calitate în regiune. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

UCB îi are ca asociați pe Cătălin Podaru (75%) și pe Andreea Gheorghe (25%), conform portalului Listă Firme. Societatea a realizat afaceri de 257 de milioane de lei în 2022, obținând un profit net de 20,1 milioane de lei, cifre duble față de anul precendent. UBC avea 75 de angajați, cu 50% mai mulți decât în 2021.

Amplasament:

  • Str. Avram Iancu nr. 370-374, comuna Floresti, jud. Cluj
  • La o distanță de 10 km de centrul orașului Cluj-Napoca
  • Terenul a fost înregistrat în inventarul centralizat al bunurilor aparținând domeniului public al statului, sub forma unui teren concesionat Ministerului Sănătății în scopul construirii noului SRU
  • Suprafața totală terenului 143.064 mp
  • Locația investiției a fost determinată de Ministerul Sănătății și de autoritățile locale și regionale, în 2017, pe baza criteriilor de suprafață, înclinație, accesibilitate şi maturitatea în termeni de existență a utilităților, studiilor preliminare, planurilor zonale.

Servicii estimate pentru primul an de operaționalizare:

  • Internare continuă: 45.000 cazuri / an
  • Urgențe: 100.000 / an
  • Servicii ambulatorii: 260.000 / an
  • Cheltuieli de operaționalizare estimate în primul an: 81,4 milioane €
  • Buget disponibil anual (SJU Cluj și celelalte servicii preluate) 91,4 milioane €
  • Necesitatea noului model de finanțare: actualizarea tarifelor, complexității cazurilor, alocare financiară a serviciilor ambulatorii.

Etapele stabilite ale proiectului:

  • Aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul interministerial: august 2019
  • HG de aprobare indicatori: septembrie 2019
  • Depunerea aplicației de finanțare: noiembrie 2019
  • Demararea procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare tehnică: ianuarie 2020
  • Semnare contract de finanțare cu AMPOR: aprilie 2020
  • Valoarea contractului de finanțare: 2,5 miliarde lei, din care nerambursabilă din FEDR (faza I), 223 milioane
  • Implementarea proiectului (107 luni): 1 mai 2018 – 1 martie 2027
  • Aprobare Comisia Europeană: iunie 2020
  • Contractarea și prestarea serviciilor de proiectare: 2022-2023
  • Construire și operaționalizare:  2023-2027

Sursa: Ministerul Sănătății

Proiect vehiculat de 15 ani

Conducerea MS susține că SRU Cluj, imobilul cu cea mai mare suprafață desfășurată din România de după Revoluție, întins pe 17,6 ha, va fi funcțional din 2027. Pentru investițiile necesare SRU Cluj, Iași și Craiova se apelează la credite de la Banca Europeană pentru Investiții. Costurile SRU Cluj erau estimate, la un moment dat, la 688 milioane de euro, față de 578 milioane inițial.

Inițial, SRU Cluj urma să fie operațional în 2026, conform memorandumului aprobat de Guvernul României. În 2017, Consiliul Județean a predat acest teren către MS pentru a se obține de către România, prin intermediul guvernului, finanțarea europeană necesară. Proiectul este vehiculat însă din 2008, atunci când forul județean îl voia în comuna Apahida, pe un teren de 15 ha, locație ulterior abandonată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Centrul european de transformare digitală pentru întreprinderile mici și mijlocii din Regiunea Nord-Vest - The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT) a reușit să obțină finanțarea printr-o competiție națională.

TEDIHT primește 2,5 milioane € să digitalizeze IMM-urile din Ardeal

Articolul următor

Centrale fotovoltaice pentru consumul propriu. Un nou trend în Zona Industrială Vest a Sibiului: investiții în energia regenerabilă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share