Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrale fotovoltaice pentru consumul propriu. Un nou trend în Zona Industrială Vest a Sibiului: investiții în energia regenerabilă

Panourile fotovoltaice ocupă tot mai mult teren în România, astfel de investiții nefiind ocolite nici de companii. Un exemplu este la Sibiu, unde în Zona Industrială Vest cel puțin doi investitori străini și-au inaugurat de la începutul anului propriile centrale fotovoltaice, iar alte companii organizează licitații pentru acest lucru în cadrul unor finanțări europene.

ifm vrea să devină prosumator

Prezent de peste 18 ani în România, grupul german ifm a investit aproximativ 75 de milioane de euro în fabricile din Sibiu, iar pe 23 mai 2023, investitorul a inaugurat noua sa fabrică din Zona Industrială Vest a Sibiului. Este vorba de singura clădire industrială din Europa care a primit din partea organismului de certificare germană a clădirilor sustenabile medalia de aur. Noua fabrică ifm ocupă o suprafață de 13.000 mp și include primul modul de producție, depozitul logistic și spații administrative. O parte importantă a noii unități de producție este și utilizarea de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 700 kW, pardoseală activă, precum și pompe de căldură.

Managerul general al ifm România, Alex Magdoiu, a explicat că datorită capacității mari de producție, încă este neclară partea legislativă pentru ca investitorul să devină prosumator. „Pentru noi a fost o prioritate să dăm drumul la producție, să pornim panourile fotovoltaice și să producem, să ne co-producem curentul pe care îl consumăm. Încă nu vindem curent, vom putea și să vindem, pentru că până la urmă ideea e să lăsăm curentul produs verde și pentru alții (…) Suntem doar un consumator, ne acoperim consumul. Aș zice că în acest moment suntem pe zero, adică nu tragem din rețea și probabil am fi putut să dăm ceva în rețea pentru că fabrica nu este încă plină și atunci ar fi fost surplus de energie”, ne-a explicat Alex Magdoiu în cadrul evenimentului de deschidere a fabricii.

ifm electronic, divizia de vânzări a ifm a fost înfiinţată în România în 2005 și de atunci a cunoscut o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, numărului de proiecte implementate și a echipei. Astăzi, echipa ifm electronic numără 20 de angajaţi, a înregistrat o cifră de afaceri de 6,5 milioane euro în 2022 și are în portofoliu peste 5.000 de clienţi mulţumiţi din industrii variate: automotive, energie regenerabilă, industria minieră, farmaceutică, alimentară, metalurgică, logistică, sisteme de ambalare, conveioare.

Investiție proprie la Phoenix Mecano

Tot în luna mai, un alt investitor lansa propria centrală fotovoltaică. Este vorba despre una dintre primele fabrici care a început să activeze în Zona Industrială Vest a Sibiului – Phoenix Mecano Plastic SRL, fabrica de producție din România parte a concernului elvețian Phoenix Mecano AG. Compania și-a început activitatea în Sibiu în anul 2000 și produce carcase injectate de mase plastice.

Centrala fotovoltaică înseamnă peste 700 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de 5.000 metri pătrați, iar investiția – aflată în prima etapă – se ridică la 400.000 euro. Se estimează că în final aceasta va asigura peste o treime din consumul electric al companiei. „Investiția înseamnă 400 de kilowați putere instalată în curent alternativ, fiind estimată la aproximativ 400.000 euro, plus TVA. Asta ne acoperă nouă cam 16% din consumul anual de electricitate și avem în plan pentru a doua etapă încă 400 de kilowați, astfel încât vom ajunge să acoperim peste o treime din consumul nostru anual de electricitate. În total, e vorba de 782 de panouri de câte 540 W fiecare, pe o suprafață de aproximativ 5.000 metri pătrați”, a explicat Constantin Marinescu, administrator și director general.

În ceea ce privește alte investiții, Constantin Marinescu a precizat că firma are în analiză alte proiecte, care prevăd reducerea consumului de gaz, înlocuirea centralei termice, montarea pompei de căldură. „Urmează să primim două mașini de injecție cu acționare electrică, ceea ce înseamnă consum mai mic de energie decât cele hidraulice, poluare mai puțină la mediu, ulei nu se mai aruncă în mediu și până la urmă și amprenta de CO2 se reduce”, a mai adăugat acesta.

În ceea ce privește noua centrală fotovoltaică, pentru a doua etapă reprezentanții companiei așteaptă un răspuns din partea oficialilor statului, pentru accesarea fondurilor prin PNRR. „Grupul ne-a acceptat toată investiția să o facem pe fonduri proprii, dar deoarece anul trecut am depus documentele pentru PNRR, încă așteptăm răspunsul. Documentația a fost declarată completă și corectă, însă din experiența altor firme am înțeles că va mai dura probabil 2 ani. Acolo investiția e cifrată tot aproximativ la aceeași sumă”, a explicat Marinescu.

Grupul Phoenix Mecano are aproximativ 8.000 de persoane angajate la nivel internațional și o cifră de afaceri de 800 de milioane de euro pe an. Grupul e listat la bursă în Elveția.

Fonduri europene pentru Thyssenkrupp Bilstein

În această vară, Thyssenkrupp Bilstein SA – una dintre primele companii cu investiție străină din România, care face parte din divizia Automotive Technology a grupului thyssenkrupp care realizează componente și servicii de înaltă tehnologie pentru sectorul auto – a organizat o licitație pentru achiziția lucrărilor necesare a fi derulate pentru centrala fotovoltaică, echipamente tehnologice, organizare de șantier și probe tehnologice în valoare estimată de peste 1,8 milioane de lei.

Achiziția este prevăzută pentru înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, fiind finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 11.

Proiectul propune înființarea unei capacitați de producție de energie din surse regenerabile, prin instalarea unui sistem fotovoltaic de maxim 400 kW în locația PSIB2 a THYSSENKRUPP BILSTEIN SA Sibiu. Numărul de panouri este estimat la 860. În prezentarea proiectului se menționează că în urma implementării proiectului compania se așteaptă la un număr de 4.000 de ore productive anual. „Suprafața totala a acoperișului este de 21.604 m2, dar o parte din suprafață este ocupată de luminatoare, instalații de climatizare, sau de supraînălțarea din zona birourilor, rezultând o suprafața disponibilă pentru instalarea panourilor fotovoltaice de circa 8.000 m2. Considerând 860 de panouri fotovoltaice, dimensiunile unui panou de 460 Wp (2.182 x 1.029 m), o rezervă de 10 cm și spațiu de trecere între rândurile de panouri, obținem o suprafață ocupată de sistemul fotovoltaic de circa 2.700 m2, mult sub valoarea suprafeței disponibile”, se arată în prezentarea pe scurt a proiectului.

Potrivit calculelor companiei, rata anuală de acoperire a consumului propriu din surse regenerabile este de 420.3 MWh/ 797.35 MWh, respectiv 52.71% (75% în luna iulie).

Thyssenkrupp Bilstein SA este o companie mixtă româno-germană, care și-a început activitatea în 1996 în sediul din Sibiu, devenind una din filialele concernului Thyssenkrupp. Inițial, compania a purtat numele „Bilstein Compa SA”, reflectând numele celor doi parteneri. Bilstein aducea tehnologie de vârf și o îndelungată experiență în producerea de amortizoare pentru mărci prestigioase de autoturisme ai al amortizoarelor cu utilizări speciale, iar Compa, punea la dispoziție spațiul de producție, utilaje, personal calificat, cu experiență de peste 20 de ani în producția de amortizoare românești.

Au fost efectuate schimbări majore în cadrul fabricii din Sibiu, realizându-se modernizarea și creșterea capacității liniilor de fabricație cu utilaje moderne, roboți de sudura, linii de cromare, mașini cu comandă numerică sau de vopsire în câmp electrostatic. Prin fuziuni ulterioare și vânzarea acțiunilor Compa, compania a devenit Thyssenkrupp Bilstein SA.

Ion SURDU

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 120 (16 august -14 septembrie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Antreprenorul român Ubitech Construcții București (UCB) va avea la dispoziție opt luni pentru finalizarea lucrărilor de la emiterea ordinului de începere.

Ubitech începe lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Articolul următor

Peste 131 de milioane de euro pentru revitalizare și regenerare urbană în municipiile și orașele Regiunii Vest

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Energie verde la sediul DGASPC Bihor

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de luni, 15 iulie, un proiect de hotărâre privind instalarea…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share