Finanțarea participativă, variantă pentru proiectele europene în Ardeal

Categorii: Fără categorie
O întâlnire a Comitetului Regional de Reprezentanți (CRR) din proiectul “Crowdfundmatch” s-a desfășurat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Comitetul Regional de Reprezentanți din cadrul proiectului s-a reunit la Cluj-Napoca | Foto: ADRNV

Specialiști din diverse domenii s-au întâlnit la Cluj pentru a explora această modalitate de finanțare a proiectelor din Transilvania de Nord.

O întâlnire a Comitetului Regional de Reprezentanți (CRR) din proiectul “Crowdfundmatch” s-a desfășurat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). Scopul e de a contribui la îmbunătățirea instrumentelor politicii de dezvoltare regională, având în vedere promovarea combinării resurselor private obținute prin campanii de crowdfunding cu fondurile structurale și de investiții europene.

Acesta reprezintă un pas semnificativ către o abordare inovatoare și durabilă în dezvoltarea regională, susțin experții ADRNV. La sediul instituției au fost prezenți reprezentanți importanți ai mediului de afaceri, sectorului nonprofit și instituțiilor academice din regiune.

Printre ei s-au numărat Lorena Anisie – ARIES Transilvania, Mirel Borodi – Registrul Miorița, Paula Ciobanu – Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Valeria Guliciuc – UBB TechTransfer, Călin Șipoș – Cluj Startups, Mircea Vădan – Activize Tech, Cristian Otgon, Anna Șargov, Bianca Gavriloaia, Raluca Suciu, Andreea Coptil, Laviniu Chiș  – ADRNV.

Întâlnirea a fost structurată în jurul agendei predefinite, începând cu o sesiune de socializare, în vederea consolidării legăturilor între participanți. Primul punct pe ordinea de zi a constat într-o prezentare a proiectului “Crowdfundmatch” și a activităților specifice derulate în semestrul II al implementării acestuia.

Cei prezenți au avut ocazia de a-și împărtăși experiențele și de a explora modalități de optimizare a cooperării între sectoarele public și privat în cadrul campaniilor de crowdfunding. Raluca Suciu, expert al ADRNV, a prezentat analiza pieței de crowdfunding la nivel național. Analiza a evidențiat tendințele și provocările actuale în domeniu din perspectiva pieței naționale.

O parte importantă a constat în prezentarea unor exemple de bună practică identificate în regiunile partenere: Mare Circolare, Aviete și StartGreen. Ele au servit drept surse de inspirație și au oferit posibilitatea de a învăța din experiențele pozitive ale altor comunități. Ultimul segment al întâlnirii a fost dedicat unei sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri.

Participanții au avut ocazia să-și exprime opinii, să adreseze întrebări și să discute direcțiile viitoare ale proiectului. Întâlnirea CRR a fost un pas către consolidarea parteneriatelor și a colaborării între sectoarele public și privat în vederea dezvoltării regionale. “Crowdfundmatch” este o inițiativă cu potențial de a contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare regională și la creșterea comunităților implicate.

Ce este crowdfunding-ul

Finanțarea participativă reprezintă o formă de a strânge resurse financiare pentru dezvoltarea unei afaceri sau a unui produs prin intermediul unei comunități. Publicul poate participa la succesul proiectului prin investiții relativ scăzute.

Exit mobile version