CNIR a pus ochii pe “Autostrada Nordului”. Ce proiecte vrea de la CNAIR

Tags: , , , ,
În 2023 am avut mai multe încercări de a avea un buget de venituri și cheltuieli la Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR)

Directorul interimar al viitoarei instituții, la discuții despre autorizațiile necesare A8 | Foto: CNIR

Instituția de stat desemnată să se ocupe cu șoselele de mare viteză aflate încă pe hârtie a mai solicitat drumurile expres Cluj – Dej, Oradea – Arad, dar și autostrăzile dinspre Brașov către Bacău și Ploiești.

„În 2023 am avut mai multe încercări de a avea un buget de venituri și cheltuieli (BVC) la Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). De fiecare dată proiectul de buget prezentat de către mine a trecut de Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor CNIR, Ministerele Transporturilor și Muncii.

Din păcate, toate variantele prezentate au fost respinse de ultimul minister avizator, Ministerul de Finanțe. Motivul a fost lipsa unei liste cu proiectele ce urmează a fi preluate de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de către CNIR.

Procedura de realizare a BVC CNIR pe 2024, care este în desfășurare, va trebui să țină cont de această listă de proiecte. În baza protocolului de colaborare, am transmis CNAIR o listă de proiecte aflate în analiza CNIR, prin care am solicitat o fișă tehnică pentru fiecare în parte, cu situația la zi a implementării lor și dacă au fost bugetate în BVC CNAIR pentru 2024”, a menționat Cătălin Urtoi, director general interimar al CNIR.

“În funcție de răspunsul primit, vom face o analiză internă și vom solicita MT o listă de proiecte care să facă obiectul transferului de la CNAIR la CNIR și care să fie prinse în BVC CNIR pe 2024. De asemenea, vom finaliza și o procedură de lucru în vederea preluării acestor proiecte, procedură la care se lucrează în acest moment și care va permite o preluare din mers, fără blocaje ale proiectelor.

CNIR va fi pregătită să aducă plus valoare și să accelereze finalizarea acestor proiecte. Această procedură va cuprinde întreaga gamă de proiecte: studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, proiectare și execuție”, a spus oficialul CNIR.

Ce proiecte solicită CNIR

  1. Autostrada A13, Bacău – Brașov
  2. Autostrada Unirii – A8, Miercurea Nirajului – Leghin
  3. Autostrada Unirii – A8, tronsonul Motca – Letcani – Ungheni
  4. Autostrada A3, Ploiești – Brașov
  5. Drumul Expres Focșani – Brăila
  6. Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu
  7. Drumul de mare viteză București – Giurgiu
  8. “Autostrada Nordului” A14, Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Suceava
  9. Drumul Expres Arad – Oradea
  10. Drumul Expres Cluj – Dej
  11. Drumul Expres Suceava – Botoșani
Exit mobile version