Spitalul Regional de Urgență Cluj trebuie să fie gata în 3 ani. După 15 de birocrație

Tags: , , ,
Investițiile pentru construirea celor SRU sunt de 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026.

Cei trei miniștri au semnat actele pentru proiecte vehiculate de peste un deceniu | Foto: Guvernul României

Contractele de execuție pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență (SRU) din Cluj și Iași au fost semnate la Palatul Victoria, cu participarea premierului.

„Investițiile pentru construirea celor SRU sunt de 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuție a celor două SRU, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani” a declarat premierul Marcel Ciolacu.

”România construiește spitale, fie că sunt regionale sau finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. În 2021 toate cele trei proiecte – Iași, Cluj și Craiova –  aveau doar studii de fezabilitate. Acum suntem în punctul în care facem ireversibilă construcția acestora.

Am reușit să semnăm contractele de execuție pentru două dintre aceste investiții, iar săptămâna viitoare vom încheia procedurile și pentru cel de-al treilea spital regional de urgență, respectiv cel de la Craiova”, a afirmat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

SRU Cluj urmează să aibă o capacitate de 849 de paturi. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din Regiunea Nord-Vest. 336 de paturi sunt pentru îngrijiri chirurgicale, 343 pentru îngrijiri medicale, 64 pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 pentru terapie intensivă (din care 10 pentru cea pediatrică), alături de facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri.

Acesta va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi. Valoarea proiectului este de 3,3 miliarde de lei. Finanțarea este asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde (1,64 miliarde contribuție națională și 350 milioane fonduri UE).

De asemenea, va fi accesat un credit de 1,5 miliarde lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI). La ceremonia de semnare au mai participat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului – Mircea Abrudean, președintele Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) – Adrian Popa, reprezentanți ai autorităților locale.

Marcel Ciolacu:

Alexandru Rafila:

Exit mobile version