ASF modifică legislația pieței de capital pentru alinierea la reglementările europene

Banca Transilvania (BT) Cluj va avea o pondere mai redusă, de la 21,29% la 19,98%, în timp ce Electrica crește de la 2,47% la 3,11%, iar Aquila urcă de la 0,84% la 1,06%

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat un proiect de act normativ care vizează modificarea și completarea legislației pieței de capital, dar și stabilirea unor măsuri de prevenire a publicității și a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entitățile care nu sunt înscrise în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Proiectul de act normativ se circumscrie strategiei ASF de actualizare și de îmbunătățire continuă a legislației pieței de capital și de aliniere a acesteia la legislația europeană. Totodată, propunerile aprobate de către Consiliul ASF vizează, pe de-o parte, dezvoltarea pieței de capital și îmbunătățirea protecției investitorilor, dar și întărirea rolului Autorității.

Acest demers legislativ este menit să contribuie la îndeplinirea obiectivelor generale și specifice incluse în cadrul „Strategiei ASF pentru dezvoltarea pieței de capital 2023-2026”.

Printre cele mai importante modificări și completări ale legislației care guvernează piața de capital se numără:

Pe parcursul etapelor necesare elaborării proiectului de act normativ, la nivelul ASF au fost organizate consultări ample atât cu asociațiile profesionale/de profil reprezentative, cât și cu reprezentanți ai infrastructurii pieței de capital, pentru a fi analizate și agreate propunerile ce fac obiectul proiectului de act normativ, astfel încât măsurile ce vor fi adoptate să contribuie la o bună funcționare a pieței de capital.

Modificările aduse legislației ce fac obiectul proiectului de act normativ urmează să fie transmise Ministerului Finanțelor. Proiectul va fi supus consultării publice, urmând a parcurge toate celelalte etape ale procesului legislativ.

Principalele modificări ale legislației care guvernează piața de capital, vizate de proiectul de act normativ, pot fi consultate aici.

Exit mobile version