Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ASF modifică legislația pieței de capital pentru alinierea la reglementările europene

Banca Transilvania (BT) Cluj va avea o pondere mai redusă, de la 21,29% la 19,98%, în timp ce Electrica crește de la 2,47% la 3,11%, iar Aquila urcă de la 0,84% la 1,06%

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat un proiect de act normativ care vizează modificarea și completarea legislației pieței de capital, dar și stabilirea unor măsuri de prevenire a publicității și a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entitățile care nu sunt înscrise în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Proiectul de act normativ se circumscrie strategiei ASF de actualizare și de îmbunătățire continuă a legislației pieței de capital și de aliniere a acesteia la legislația europeană. Totodată, propunerile aprobate de către Consiliul ASF vizează, pe de-o parte, dezvoltarea pieței de capital și îmbunătățirea protecției investitorilor, dar și întărirea rolului Autorității.

Acest demers legislativ este menit să contribuie la îndeplinirea obiectivelor generale și specifice incluse în cadrul „Strategiei ASF pentru dezvoltarea pieței de capital 2023-2026”.

Printre cele mai importante modificări și completări ale legislației care guvernează piața de capital se numără:

  • introducerea posibilității finanțării întreprinderilor mici și mijlocii de către categoriile de clienți profesionali menționați în Legea nr. 126/2018 (e.g. entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de ASF) cu efecte pozitive asupra sprijinirii dezvoltării IMM-urilor, inclusiv prin posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile;
  • instituirea unor măsuri menite să debirocratizeze/simplifice cadrul legal aplicabil în domeniul autorizării, organizării și funcționării administratorilor de organisme de plasament colectiv;
  • introducerea posibilității aprobării de către ASF a unui prospect în cazul în care o autoritate a administrației publice locale intenționează să realizeze o ofertă publică de titluri de datorie sau intenționează să admită titlurile de datorie pe o piață reglementată cu efecte pozitive asupra dezvoltării pieței autohtone de obligațiuni, prin lărgirea bazei de investitori în astfel de instrumente și creșterea transparenței emisiunilor de obligațiuni;
  • reglementarea posibilității ca Societățile de Servicii de Investiții Financiare (S.S.I.F.) să fie promovate fără titlu profesional și prin alte persoane decât personalul S.S.I.F. și agenții delegați, în cadrul unor campanii dedicate și cu respectarea anumitor condiții;
  • combaterea publicității înșelătoare și a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entitățile care nu sunt înscrise în Registrul ASF prin restricționarea accesului de pe teritoriul României către website-urile acestor entităţi neautorizate, care promovează servicii de investiții înșelătoare.

Pe parcursul etapelor necesare elaborării proiectului de act normativ, la nivelul ASF au fost organizate consultări ample atât cu asociațiile profesionale/de profil reprezentative, cât și cu reprezentanți ai infrastructurii pieței de capital, pentru a fi analizate și agreate propunerile ce fac obiectul proiectului de act normativ, astfel încât măsurile ce vor fi adoptate să contribuie la o bună funcționare a pieței de capital.

Modificările aduse legislației ce fac obiectul proiectului de act normativ urmează să fie transmise Ministerului Finanțelor. Proiectul va fi supus consultării publice, urmând a parcurge toate celelalte etape ale procesului legislativ.

Principalele modificări ale legislației care guvernează piața de capital, vizate de proiectul de act normativ, pot fi consultate aici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Acțiunile Electrica, listate la BVB, intră în indicii FTSE Russell din 18 martie

Articolul următor
Consiliul Județean (CJ) Sălaj va realiza, într-o primă etapă, hărți de risc natural la alunecări de teren și planuri de risc detaliate pentru 11 unități administrativ teritoriale care se confruntă cu astfel de fenomene naturale.

Localitățile sălăjene vor avea hărți de risc la alunecările de teren

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share