UMB a lăsat la coadă Autostrada Transilvania

Tags: , , , ,
La fel ca Zimbor - Poarta Sălajului, și pe lotul vecin am găsit aceeași mobilizare slabă a celor de la UMB.

Pentru autostrada spre Poarta Sălajului, UMB alocă acum resurse umane minime | Foto: API

Lucrările pe două loturi ale A3, din județele Cluj și Sălaj, se derulează cu încetinitorul, avertizează Asociația Pro Infrastructură (API).

“Nădășelu – Zimbor din A3, tot un lot chinuitor. La fel ca Zimbor – Poarta Sălajului, și pe lotul vecin am găsit aceeași mobilizare slabă a celor de la UMB. Sunt întinși pe prea multe șantiere și se concentrează puternic pe A7 Buzău – Focșani, restul proiectelor suferind.

Prin 2021 visam să circulăm în 2023, cel târziu în 2024. Acum ne luăm adio inclusiv de la 2025, sperând să ne încadrăm în jalonul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 2026.

Ne-am hazarda la o recomandare: antreprenorul UMB să își protejeze taluzurile și terasamentele pentru sezonul ploios / rece. În caz contrar, nu ne-ar mira dacă dealurile transilvănene ar lua-o și mai rău la vale, iar din terasamente la primăvară vom culege buruieni.

Ca să ne facem o idee despre când am putea spera la inaugurări, vă reamintim că oficialii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au extins cu multă indulgență termenele de finalizare în 28 iulie 2026 pentru Nădășelu – Zimbor, respectiv 14 decembrie 2026 pentru Zimbor – Poarta Sălajului, conform ultimului grafic de execuție aprobat și raportat public”, potrivit API.

Porțiunea afectată, pasată turcilor

La începutul acestei luni, asociația a analizat și lotul Zimbor – Poarta Sălajului. “Ne gândim cu jind la vremurile demult apuse, din 2021 și început de 2022, când cei de la UMB mutau, la propriu, dealurile transilvănene de pe A3 Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului. Din acea mobilizare exemplară a rămas doar o palidă umbră, antreprenorul fiind concentrat pe A7 Buzău – Focșani.

CNAIR a extins a treia oară termenele de finalizare pentru Nădășelu – Zimbor, respectiv Zimbor – Poarta Sălajului. De ce le-a extins? Pe scurt, fiindcă nu și-a făcut treaba. Licitația pentru viaductele suplimentare pe traseul modificat de alunecările de teren s-a finalizat cu vreo doi ani de întârziere, acordul de mediu s-a revizuit în pas de melc, suprafețele forestiere nu sunt eliberate în totalitate.

Nodul Românași de la capătul din nord nu avea încă un constructor. Pe Nădășelu – Zimbor avem, desigur, problema celor două viaducte de pe traseul modificat la Nădășelu și Topa Mică: 9 luni proiectare și alte 18 de execuție. UMB nu a participat la licitația aceasta și contractul a ajuns la turcii de la Ozaltin, fiind semnat în 5 iunie 2024. Le va fi foarte greu să termine în 2026 și să se încadreze în cerințele PNRR.

Contractele au fost semnate cu UMB în 26 iunie 2020 pe Zimbor – Poarta Sălajului și în 22 septembrie 2020 pe Nădășelu – Zimbor cu ordine de începere 31 mai, respectiv 25 ianuarie 2021. Ambele prevăd 12 luni de proiectare și 24 de execuție. Urmează încă vreo doi ani de avans cu lingurița pe Nădășelu – Poarta Sălajului sau vom vedea un șantier reînviat?”, menționa conducerea asociației.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km.

Legătura la A3 mai așteaptă

„DEx 4 lângă Tureni, ne vedem în 2025! Din păcate, la cum au evoluat lucrările în primele 11 luni de contract, este o certitudine că minilotul de nici 5 km de pe drumul expres care face legătura dintre A3 și DN1 pe lângă Tureni nu va fi deschis în 2024.

În acest ritm, inaugurarea este fezabilă doar în primăvara lui 2025. Aflate la primul lor proiect rutier major, Dimex 2000 Company (terasamente) și CON-A (structuri) nu demonstrează că au forța să termine în decembrie, puțin înainte de termenul contractual care este februarie 2025.

Lung cât un strănut, tronsonul e totuși dificil: consolidări serioase cu ziduri de sprijin impresionante la care încă se forează piloți, numeroase structuri (două noduri rutiere plus câteva văi), relocări drumuri existente, relief pretențios. Este un ciot minuscul dar cu un impact extrem de mare în trafic, fiind așteptat cu sufletul la gură atât de șoferii aflați în tranzit, cât și de localnicii din Turda”, potrivit API.

Exit mobile version