BT, Farmec, Napolact, Salt Bank – în topul brandurilor românești

Branduri

Brandurile clujene au fost bine reprezentate în cadrul galei de premiere | Foto: Biz

Mai multe mărci create la Cluj au obținut premii în cadrul galei BrandRO 2024, de la București.

Înainte de prezentarea clasamentului și premierea ocupanților primelor locuri din fiecare categorie analizată, conferința BrandRO a adus o sesiune aplicată cu ce contează în branding, ce fac companiile de succes, ce-și doresc consumatorii.

Vorbitori au fost Radu Bozocea – Partner Weizmann Ariana & Partners, Radu Savopol – cofondator 5 to Go & Cereal Crunch, Eliza Calciu-Șerban – director de marketing la FrieslandCampina România, Ayako Funatsu – fondatoare Origami & Paper Flowers Natsuko, Alison Mutler – director Universul.net și Luca Militello – CEO Spitalul Monza, fondatorul Asociației VERA.

Topul BrandRO 2024 a fost precedat de dezvăluirea studiului “Noul val BrandRO”, dedicat brandurile românești tinere, care în ultimii ani și-au demonstrat potențialul de a se impune în fața consumatorilor. Trofeele sunt realizate de Alexandru Boeriu, artist care îmbină designul, pictura şi sculptura.

„Mărcile românești demonstrează o reziliență extraordinară dar și o capacitate mare de inovație. BrandRO oferă un tablou complet al unor businessuri responsabile care pun România în mișcare și care oferă lecții utile tuturor celor care vor să aibă succes pe o piață cu o concurență tot mai intensă și provocări la tot pasul”, consideră Marta Ușurelu, proprietar Biz, organizator al galei.

Studiul BrandRO măsoară puterea mărcilor româneşti din perspectiva investiţiei de încredere şi afectivitate care le este acordată de către consumatori  fără a lua calcul indici financiari și comerciali. Acesta are la bază 600 de interviuri online şi este reprezentativ la nivel urban, la nivel de regiune, grad de urbanizare, împărţire pe sex şi vârstă a populaţiei între 18 şi 55 de ani.

Performanţa mărcilor româneşti este măsurată în baza a trei indicatori: importanța mărcii, gradul de utilizare și notorietatea ei. Importanţa unei mărci pentru consumator a fost măsurată cu ajutorul metodologiei MaxDiff (Maximum Differentiation Scaling) și toate analizele au fost realizate la nivel de categorie, în total având 10 categorii de produse.

Respondenţii au realizat alegeri între calupuri de mărci, respectiv au ales care este cea mai importantă și cea mai puțin importantă marcă pentru ei. Aceștia au făcut alegeri multiple între combinații unice de mărci. În urma acestor alegeri a fost calculat un indice de preferinţă pentru fiecare marcă, care ulterior a fost analizat împreună cu indicele de importanță al fiecărei categorii în parte, obținându-se topul final.

O marcă este cu atât mai puternică din perspectiva românismului cu cât reuşeşte să-şi menţină poziţia în top, indiferent de fluctuaţiile socio-economice specifice ultimilor ani. Clasamentul celor mai puternice branduri românești este realizat de 15 ani de Biz și Unlock Market. Biz Agency înglobează revistele Biz, Haute Culture Magazine by Biz, Biz Events, Biz Storymakers, Biz Market View.

Cine a luat premiile

Exit mobile version