Dan Dascăl, Banca Transilvania: “Anul electoral e bun pentru bursă”

2024 va fi un an fără turbulențe pe piața de capital deoarece în multe țări sunt alegeri, iar în 2025 românii să se aștepte la măriri de taxe, spune directorul general BT Asset Management Cluj.

Șeful fondurilor de investiții de sub umbrela BT este optimist în privința pieței de capital din România | Foto: BVB

2024 va fi un an fără turbulențe pe piața de capital deoarece în multe țări sunt alegeri, iar în 2025 românii să se aștepte la măriri de taxe, avertizează directorul general al BT Asset Management Cluj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) au analizat evoluția acestor instrumente financiare în prima jumătate a anului, cu participarea administratorilor de fonduri de investiții cu expunere și pe piața de capital locală care au fost în topul randamentelor în S1 2024. La dezbatere au mai luat parte Adrian Negru – director general Raiffeisen Asset Management, Alexandru Combei – director de investiții BRD Asset Management, Răzvan Pașol – director general SAI Patria Asset Management.

Ce au constatat diriguitorii fondurilor de investiții

Adrian Tănase, director general BVB:

„În privința investiției directe, numărul de conturi pe piața de capital a ajuns la 200.000, în semestrul 1 din 2024 și crește în continuare. Trebuie să atingem un nivel mult mai mare, având în vedere populația activă din România. Indicii de la BVB au performat foarte bine, avem o performanță de 20% a principalului indice, BET, incluzând și dividendele, la care se adaugă și cea de 40% de anul trecut a aceluiași indice. În industria de fonduri deschise avem un record de 800.000 de investitori, activele se apropie de 10 miliarde €. Avem aceeași tendință la fondurile de pensii, cele de pilon 2 se apropie de 30 miliarde €. Pare că se întărește comunitatea locală de investitori pe toate canalele, una foarte bună și obligatorie pentru piața de capital, însă trebuie să creăm pentru acești investitori în fonduri deschise, dar și direct,  oportunități prin noi instrumente de investiții”.

Horia Gustă, președinte AAF:

„Suntem la maxime istorice ca active și investitori. Acum trei ani aveam 100.000 de investitori în acțiuni la BVB, iar în fonduri deschise, 400.000, cifre care aproape s-au dublat: astăzi sunt 200.000 în acțiuni și peste 700.000 în fonduri. La finalul lunii iulie eram la cote istorice la active în privința fondurilor deschise de investiții (FDI)”.

Ana-Maria Neațu, Specialist Business Development BVB:

„În ultima perioadă ne bucurăm de multe maxime pe piața locală de capital. Numărul de investitori a continuat să crească, la final de iulie cu un maxim istoric de 202.000. În trimestrul 2 numărul investitorilor care aveau doar titluri de stat Fidelis era în scădere, ceea ce înseamnă că ei au cumpărat și alte active. În 18 iulie, BET, indicele de referință al BVB, a înregistrat un nou maxim istoric, de 18.600 puncte”.

Jean Pricop, director executiv AAF:

„În ultimii 10 ani observăm o creștere cu 46% a activelor nete, de la 22 la 24 de miliarde lei la fondurile deschise de investiții (FDI) și de la 30 la 44 miliarde la fondurile de investiții alternative (FIA). În primul semestru din din 2024 aveam 703.569 de investitori și active nete de 24 miliarde lei la FDI. Activele nete ale FDI au urcat cu 34% în principal din acțiuni (+2,4 miliarde lei) și obligațiuni (+1,8 miliarde). Structura pieței era dominată de fondurile de obligațiuni (45,5%) și acțiuni (25,5%), alte fonduri locale (15,1%). Cele mai mari creșteri de investitori în FDI erau la fondurile diversificate (+38.384), alte fonduri (+60.951). Subscrierile nete la FDI au consemnat o majorare a intrărilor de bani noi, cele mai multe în acțiuni, obligațiuni și diversificate”.

Exit mobile version