Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dan Dascăl, Banca Transilvania: “Anul electoral e bun pentru bursă”

2024 va fi un an fără turbulențe pe piața de capital deoarece în multe țări sunt alegeri, iar în 2025 românii să se aștepte la măriri de taxe, spune directorul general BT Asset Management Cluj.
Șeful fondurilor de investiții de sub umbrela BT este optimist în privința pieței de capital din România | Foto: BVB

2024 va fi un an fără turbulențe pe piața de capital deoarece în multe țări sunt alegeri, iar în 2025 românii să se aștepte la măriri de taxe, avertizează directorul general al BT Asset Management Cluj.

  • “La începutul anului nu ne așteptam la o evoluție atât de bună a fondurilor de investiții. A fost peste așteptări, mai ales la fondurile de acțiuni cu expunere pe piața locală, cu urcări foarte bune de la începutul anului. Fiecare dintre cele două fonduri ale noastre de acest gen a avut un randament de peste 20%. Activele lor au crescut cu peste 50%, cumulat active de aproape 1 miliard de lei la cele două fonduri. Numărul de investitori în aceste două fonduri de acțiuni a urcat cu 50%, până la 25.000, indirect sunt investitori la BVB”.

 

  • “Am ajuns la 200.000 de investitori în fondurile noastre, jumătate dintre ei au activate investiții recurente lunare. Noi trebuie să le explicăm investitorilor avantajele proceselor de economisire pe termen lung, dacă se poate și bazat pe investiții periodice recurente. Un investitor nu poate să regrete, pe o perioadă extinsă, faptul că a ales un produs bazat pe o recurență lunară. Într-un interval de timp mai scurt sau lung în contul de investiții se acumulează bani care altfel nu ar fi existat, s-ar fi pierdut sumele respective în bugetul lunar de economii, dar într-un interval de timp scurt suma începe deja să conteze. Suntem încă mult sub potențial, avem sub 800.00 de conturi de investiții, însă numărul clienților bancarizați din România este de 10 ori mai mare. În câțiva ani activele fondurilor de investiții vor fi de 2-3 ori mai mari”.

 

  • “A fost un cumul de factori care a contribuit la evoluția foarte bună a pieței locale de acțiuni, un context macroeconomic favorabil, cu începerea reducerii ratei de politică monetară, în România și în Europa și SUA. Avem un an electoral în mai multe țări de pe glob, iar în acești ani evoluțiile burselor sunt pozitive. În privința investitorilor instituționali, în România s-a majorat cu 1%, de la începutul anului, contribuția la pilonul 2 de pensii, un lucru bun pe piață. Există și aspecte tehnice care au ajutat la evoluția pozitivă a BVB: la noi nu este posibil să faci vânzări în lipsă, lichiditatea este redusă”.

 

  • “Indicii BVB, precum BET, au fost mai rezilienți decât ai piețelor dezvoltate pentru că se bazează pe acțiuni defensive ale unor companii din domeniile financiar-bancar și energetic, cu o politică de dividende generoasă față de indicele Nasdaq, din SUA, axat pe companiile din tehnologie, unde evaluările sunt mai întinse față de cele obișnuite”.

 

  • “Economia a încetinit în ultima perioadă, deficitele continuă să crească, asta e cel mai îngrijorător. Totuși trebuie să fim sinceri și să acceptăm că în România dezvoltarea economică trebuie să urce și pe baza deficitelor. România are încă spațiu în care să facă investiții în infrastructură pe seama deficitului. Banca Națională (BNR) se află în situația în care să aleagă între a reduce dobânda pentru a stimula economia și a lua măsuri de temperare a creșterii deficitelor”.

 

  • “Investitorii să nu reacționeze emoțional, să privească pe termen lung; volatilități la burse au fost și vor mai fi. Dacă ne raportăm la ultimii cinci ani, am avut pandemie, război, creștere de dobânzi, un orizont de timp care a înglobat perioade de volatilitate accentuată, dar randamentele fondurilor de acțiuni au crescut peste 100%. Cine a rămas să investească a avut mult mai bine de câștigat decât în investițiile în instrumentele convenționale. De-a lungul istoriei am avut războaie, depresiuni, însă tot timpul bursele de acțiuni și-au revenit și au crescut. Esența economiei e să crească, bursele sunt o reflexie a economiei, deci trendul lor într-un orizont de timp va fi ascendent”.

 

  • “Anul acesta am avut un aflux mare de investitori pe piața de acțiuni, cu randamente foarte bune. În aceste condiții, unii vor să iasă de pe piață ca să își marcheze profiturile, mai puțini sunt cei care au intrat în ultimii ani vor să marcheze pierderi. Investitorii în acțiuni s-au mai educat, nu se panichează la primul semnal de scădere. Sunt foarte mulți investitori care văd scăderea de acțiuni ca o oportunitate și vor să investească. Istoric vorbind, cine a avut sânge rece în perioada de scădere a avut de câștigat pe termen lung”.

 

  • “Aș îndemna lumea să aibă o abordare pe orizont mai îndelungat; pe termen scurt putem avea corecții, anul acesta electoral piețele nu vor fi marcate de o volatilitate accentuată. Anul viitor în România putem avea creștere de taxe care poate să fie însă chiar benefică acțiunilor de la BVB”.

 

  • “Sunt fonduri de investiții cu o politică dinamică, ce investesc în acțiuni, altele, cu o politică mai conservatoare, axate pe instrumente cu venit fix, obligațiuni, depozite bancare, în funcție de profilul investitorilor, apetența lor de risc. De-a lungul timpului fondurile dinamice au oferit un randament superior într-un orizont de timp suficient de îndelungat. Nu recomand investiția pe termen scurt într-un astfel de fond. În grupul BT doritorii au la îndemână fonduri de acțiuni, de venit fix, fonduri multi-asset, fonduri care investesc în România sau pe piețele străine”.

Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) au analizat evoluția acestor instrumente financiare în prima jumătate a anului, cu participarea administratorilor de fonduri de investiții cu expunere și pe piața de capital locală care au fost în topul randamentelor în S1 2024. La dezbatere au mai luat parte Adrian Negru – director general Raiffeisen Asset Management, Alexandru Combei – director de investiții BRD Asset Management, Răzvan Pașol – director general SAI Patria Asset Management.

Ce au constatat diriguitorii fondurilor de investiții

  • Educația financiară a investitorilor este esențială
  • Investiția într-un astfel de fond nu e nici complicată, nici sofisticată
  • Investitorii să privească pe termen lung și să acționeze recurent
  • Nu punem toate economiile într-un singur loc, în speranța că, dacă urcă acțiunile, ne crește și avuția personală
  • Optimist moderat pentru ultima jumătate a acestui an 2024
  • Cvasistagnarea Zonei Euro, cu impact pozitiv în industria României
  • Relaxarea politicii monetare din partea BNR
  • În 2025 să ne așteptăm la taxe majorate în România, care pot însă avea efect pozitiv la BVB
  • Creșterea numărului de investitori în fondurile performante

Adrian Tănase, director general BVB:

“În privința investiției directe, numărul de conturi pe piața de capital a ajuns la 200.000, în semestrul 1 din 2024 și crește în continuare. Trebuie să atingem un nivel mult mai mare, având în vedere populația activă din România. Indicii de la BVB au performat foarte bine, avem o performanță de 20% a principalului indice, BET, incluzând și dividendele, la care se adaugă și cea de 40% de anul trecut a aceluiași indice. În industria de fonduri deschise avem un record de 800.000 de investitori, activele se apropie de 10 miliarde €. Avem aceeași tendință la fondurile de pensii, cele de pilon 2 se apropie de 30 miliarde €. Pare că se întărește comunitatea locală de investitori pe toate canalele, una foarte bună și obligatorie pentru piața de capital, însă trebuie să creăm pentru acești investitori în fonduri deschise, dar și direct,  oportunități prin noi instrumente de investiții”.

Horia Gustă, președinte AAF:

“Suntem la maxime istorice ca active și investitori. Acum trei ani aveam 100.000 de investitori în acțiuni la BVB, iar în fonduri deschise, 400.000, cifre care aproape s-au dublat: astăzi sunt 200.000 în acțiuni și peste 700.000 în fonduri. La finalul lunii iulie eram la cote istorice la active în privința fondurilor deschise de investiții (FDI)”.

Ana-Maria Neațu, Specialist Business Development BVB:

“În ultima perioadă ne bucurăm de multe maxime pe piața locală de capital. Numărul de investitori a continuat să crească, la final de iulie cu un maxim istoric de 202.000. În trimestrul 2 numărul investitorilor care aveau doar titluri de stat Fidelis era în scădere, ceea ce înseamnă că ei au cumpărat și alte active. În 18 iulie, BET, indicele de referință al BVB, a înregistrat un nou maxim istoric, de 18.600 puncte”.

Jean Pricop, director executiv AAF:

“În ultimii 10 ani observăm o creștere cu 46% a activelor nete, de la 22 la 24 de miliarde lei la fondurile deschise de investiții (FDI) și de la 30 la 44 miliarde la fondurile de investiții alternative (FIA). În primul semestru din din 2024 aveam 703.569 de investitori și active nete de 24 miliarde lei la FDI. Activele nete ale FDI au urcat cu 34% în principal din acțiuni (+2,4 miliarde lei) și obligațiuni (+1,8 miliarde). Structura pieței era dominată de fondurile de obligațiuni (45,5%) și acțiuni (25,5%), alte fonduri locale (15,1%). Cele mai mari creșteri de investitori în FDI erau la fondurile diversificate (+38.384), alte fonduri (+60.951). Subscrierile nete la FDI au consemnat o majorare a intrărilor de bani noi, cele mai multe în acțiuni, obligațiuni și diversificate”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vinurile românești vor fi prezentate de Marinela Ardelean la webinarele London Wine Competition

Articolul următor

Aproape 70 milioane lei în infrastructura energetică din Caraș-Severin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share