Festivalul – concurs „D’ale Porcului”, în al doilea weekend din noiembrie

Cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului și printre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România se va desfășura în parcarea Era Shopping Pak din Oradea în perioada 9 – 10 noiembrie 2024.

10 ediții; peste 12.000 de vizitatori/ ediție; 50 de echipe-primării din Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și din Ungaria; peste 20 de jurați profesioniști; peste 30 de mici producători locali; peste 10 artiști populari de calibru; 2 recorduri mondiale; 3 băuturi oficiale; imn propriu!

Acestea sunt, pe scurt, cifrele Festivalului – concurs „D’ale Porcului” ajuns la edția a XI-a.

„Cârnaţi, caltaboşi, toroş, jumări şi alte mâncăruri tradiţionale bihorene din carne de porc, pentru toată lumea; preparate şi gătite pe loc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă muzică şi dansuri populare, exact ca pe vremea bunicilor noştri! Aceasta este ideea care a stat la baza organizării în 2015, la Oradea, a primului festival-concurs de preparare tradiţională a porcului, din România”, spune Nicu Pop, directorul festivalului.

„Naşul” evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor a fost celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”.

Dacă primele 4 ediţii au avut loc în perioada ianuarie-februarie, s-au desfăşurat pe parcursul unei singure zile şi au fost vizitate de până la 10.000 de persoane, ediţiile a V-a şi a VI-a a avut loc în perioada noiembrie-decembrie, s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, au fost completate cu un Târg de produse tradiţionale („FAIN DINing BIHOR”) şi au depăşit toate aşteptările referitoare la numărul de vizitatori: peste 15.000.

Ediția a XI-a

Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D’ale Porcului” va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2024 şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România.

Evenimentul va găzdui și Ediția a III-a „D’ale Porcului Pro”  competiţia între echipe conduse de profesionişti în arta culinară și reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară.

În cadrul Festivalului vor participa și trei școli de meserii: Colegiul Tehnologic Mihai Viteazul, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea și Liceul Tehnologic Horia din Marghita.

Totodată, Festivalul va găzdui și deja tradiționalul târg de produse tradiționale locale „Fain din(ing) Bihor”.

Jurizare/premiere

Juriul este unic şi va fi format din profesionişti ai Artei culinare, sub coordonarea Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, cărora li se pot adăuga, la cerere, reprezentanţii unor sponsori.

Până în acest moment, au confirmat: Chef Emanuel MOCAN – vicepreşedinte al A.N.B.C.T. România, căpitanul echipei naționale a României medaliată cu argint la IKA 2024; M.A.C. Cerasela LUNGU – căpitanul echipei regionale „About Taste Academy” medaliată cu bronz la IKA 2024; Chef Nina RUS – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner „BUNĂTĂŢILE LU’ NINA”, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024; Mircea GROZA – arheolog culinar, autor Zămuri – supe, zupe şi năcreli”; Oana IGREȚIU – owner „SAVORI URBANE”.

La aceștia se vor adăuga Chef Alexandru Șandrău de la Complex President, Chef George Furdui, Chef Ciprian Sotoc – Opea Events.

Toţi membrii juriului vor vizita, de mai multe ori, toate standurile din concurs; ei vor nota inclusiv organizarea acestora şi respectarea regulamentului.

Juriul va acorda acorda cel puţin 10 premii/ categorie, după cum urmează:

 Programul evenimentului

 

SÂMBĂTĂ – 9 noiembrie („D’ale Porcului”)

Duminică – 10 noiembrie („D’ale Porcului Pro”)

Festivalul-concurs D’ALE PORCULUI este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor.

Detalii privind competiţia (inclusiv foto/ video) găsiţi pe www.fcdp.ro.

Exit mobile version