Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul – concurs „D’ale Porcului”, în al doilea weekend din noiembrie

Cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului și printre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România se va desfășura în parcarea Era Shopping Pak din Oradea în perioada 9 – 10 noiembrie 2024.

10 ediții; peste 12.000 de vizitatori/ ediție; 50 de echipe-primării din Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și din Ungaria; peste 20 de jurați profesioniști; peste 30 de mici producători locali; peste 10 artiști populari de calibru; 2 recorduri mondiale; 3 băuturi oficiale; imn propriu!

Acestea sunt, pe scurt, cifrele Festivalului – concurs „D’ale Porcului” ajuns la edția a XI-a.

„Cârnaţi, caltaboşi, toroş, jumări şi alte mâncăruri tradiţionale bihorene din carne de porc, pentru toată lumea; preparate şi gătite pe loc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă muzică şi dansuri populare, exact ca pe vremea bunicilor noştri! Aceasta este ideea care a stat la baza organizării în 2015, la Oradea, a primului festival-concurs de preparare tradiţională a porcului, din România”, spune Nicu Pop, directorul festivalului.

„Naşul” evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor a fost celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”.

Dacă primele 4 ediţii au avut loc în perioada ianuarie-februarie, s-au desfăşurat pe parcursul unei singure zile şi au fost vizitate de până la 10.000 de persoane, ediţiile a V-a şi a VI-a a avut loc în perioada noiembrie-decembrie, s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, au fost completate cu un Târg de produse tradiţionale („FAIN DINing BIHOR”) şi au depăşit toate aşteptările referitoare la numărul de vizitatori: peste 15.000.

Ediția a XI-a

Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D’ale Porcului” va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2024 şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România.

Evenimentul va găzdui și Ediția a III-a „D’ale Porcului Pro”  competiţia între echipe conduse de profesionişti în arta culinară și reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară.

În cadrul Festivalului vor participa și trei școli de meserii: Colegiul Tehnologic Mihai Viteazul, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea și Liceul Tehnologic Horia din Marghita.

Totodată, Festivalul va găzdui și deja tradiționalul târg de produse tradiționale locale „Fain din(ing) Bihor”.

Jurizare/premiere

Juriul este unic şi va fi format din profesionişti ai Artei culinare, sub coordonarea Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, cărora li se pot adăuga, la cerere, reprezentanţii unor sponsori.

Până în acest moment, au confirmat: Chef Emanuel MOCAN – vicepreşedinte al A.N.B.C.T. România, căpitanul echipei naționale a României medaliată cu argint la IKA 2024; M.A.C. Cerasela LUNGU – căpitanul echipei regionale „About Taste Academy” medaliată cu bronz la IKA 2024; Chef Nina RUS – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner „BUNĂTĂŢILE LU’ NINA”, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024; Mircea GROZA – arheolog culinar, autor Zămuri – supe, zupe şi năcreli”; Oana IGREȚIU – owner „SAVORI URBANE”.

La aceștia se vor adăuga Chef Alexandru Șandrău de la Complex President, Chef George Furdui, Chef Ciprian Sotoc – Opea Events.

Toţi membrii juriului vor vizita, de mai multe ori, toate standurile din concurs; ei vor nota inclusiv organizarea acestora şi respectarea regulamentului.

Juriul va acorda acorda cel puţin 10 premii/ categorie, după cum urmează:

  • Cea mai bună pălincă/ țuică
  • Cei mai buni cârnaţi
  • (Atenţie! Toate echipele vor fi jurizate. Condiţia pentru a participa în competiţia pentru oricare dintre premii este, însă, acumularea a minimum 100 de tichete de la vizitatori!)
  • În cadrul concursului pentru Marele premiu, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%). Ca strategie de „marketing”, echipele pot servi pălincă/ vin gratuit sau pot „angaja” lăutari, pentru a creşte numărul clienţilor, respectiv a numărului de tichete adunate de la vizitatori.

 Programul evenimentului

 

SÂMBĂTĂ – 9 noiembrie („D’ale Porcului”)

  • 00-19.00 Târg de produse tradiţionale
  • 00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS
  • 00-10.30 Deschidere festivă
  • 30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS
  • 30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
  • 30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
  • 30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
  • 15.30-17.00 BIHORUL PETRECE
  • RECITALURI: Artiști locali
  • 17.00-18.00 Festivitate de premiere –

Duminică – 10 noiembrie („D’ale Porcului Pro”)

  • 00-18.30 Târg de produse tradiţionale
  • 00-08.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS
  • 00-10.30 Deschidere festivă
  • 30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
  • 30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS
  • 30-1530 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
  • 15.30-17.00 ROMÂNIA PETRECE
  • RECITALURI: Orchestra „Rapsodia Bihoreană” dirijată de Liviu BUȚIU, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”; Ionuț FULEA
  • 17.00-17.30 Festivitate de premiere
  • Între orele 11 şi 16, pe scena special amenajată la faţa locului vor urca zeci de ansambluri de dansatori, solişti vocali şi instrumentişti amatori din Bihor, precum şi invitaţi speciali din ţară şi din străinătate!

Festivalul-concurs D’ALE PORCULUI este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor.

  • PARTENER GOLD: COMTIM
  • PARTENER SILVER: STAR STONE
  • SPONSORI:C.T. Felix, Sapient Group, Zetea, Panebo, Pită Lugaș, Komfort Wood, Europlast, ManagEvent, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex, Bioten, Kogayon Studio, Virtual Craft, www.carne-online.ro by Distrifresh, Pensiunea Valea Gepișului
  • Băuturile oficiale „doboRÂT” sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)
  • Cu sprijinul: ERA SHOPPING PARK; A.N.B.C.T. România; Instituției Prefectului – Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Crucii Roșii Bihor; Erbașu Transilvania

Detalii privind competiţia (inclusiv foto/ video) găsiţi pe www.fcdp.ro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cercetători din 9 țări la Termoline Oradea în cadrul proiectului AEGIR

Articolul următor

Politicienii bihoreni, invitați să se întreacă în prepararea toroșului și cârnaților

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share