Termoline Oradea găzduiește în perioada 29-30.10.2024 Oradea General Meeting al proiectului de cercetare europeană finanțat prin HORIZON Europe, unde participă 30 cercetători din 9 țări.
„Proiectul european de cercetare AEGIR urmărește să demonstreze un cadru fizic și digital durabil, care să încurajeze adoptarea modernizării profunde a clădirilor în scopul de a obține un consum de energie aproape zero”, ne-a informat Horia Ban, președintele Societății Române de Geotermie – Geoexchange și directorul Termoline.
Obiectivele proiectului
Obiectivele principale ale proiectului sunt următoarele:
- Dezvoltarea de soluții inovatoare și industrializate: Aceste soluții sunt concepute pentru a fi multifuncționale, ușor de instalat (plug-and-play), cu performanțe ridicate și neintruzive, permițând o implementare rapidă și fără disconfort major pentru locuitori. Soluțiile sunt modulate astfel încât să se potrivească nevoilor specifice ale diverselor tipuri de clădiri, contribuind la integrarea surselor de energie regenerabilă locale;
.
- Crearea unui ecosistem digital de servicii: Acest ecosistem digital vizează optimizarea întregului flux de lucru în construcții, de la faza de proiectare până la utilizare, incluzând producția și construcția. Ecosistemul digital oferă suport în gestionarea datelor și monitorizarea performanței clădirilor, reducând costurile și asigurând o abordare sustenabilă. Instrumente digitale precum modelarea informațiilor despre clădiri (BIM) și gemeni digitali sunt utilizate pentru a îmbunătăți transparența și eficiența procesului;
.
- Implementarea unui model socio-economic: Pentru a facilita adoptarea acestor tehnologii, AEGIR dezvoltă scheme financiare și modele de afaceri adaptate specific clădirilor, promovând utilizarea soluțiilor și susținând finanțarea lucrărilor de modernizare. Aceasta permite și o accesibilitate mai mare la modernizarea energetică pentru comunități variate, inclusiv cele cu venituri mai mici.
Neutralitate climatică
Prin aceste inovații, AEGIR contribuie la obiectivele Uniunii Europene de a reduce emisiile de carbon până în 2050 și de a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor existente, printr-o abordare care combină sustenabilitatea, digitalizarea și adaptabilitatea economică.
„Obiectivul Europei este de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, o economie cu emisii nete de gaze cu efect de seră zero, prin decarbonizarea profundă a tuturor sectoarelor”, a precizat Horia Ban.
Peste 220 de milioane de unități de clădire au fost construite înainte de 2001 (85% din fondul de clădiri) cu criterii de standard energetic scăzut sau inexistent, iar majoritatea dintre acestea vor fi încă în picioare în 2050.
Cele mai vechi clădiri nerenovate sunt, de obicei, mai puțin eficiente din punct de vedere energetic și necesită mai multă energie pentru a menține condițiile de mediu interior. În plus, acestea sunt adesea ocupate de familii cu venituri reduse care se confruntă cu probleme în ceea ce privește plata facturilor la energie, ceea ce înseamnă că condițiile higro-termice interioare sunt departe de limitele de confort, ceea ce duce la probleme de sănătate.
Descrierea lucrărilor
Învelișurile clădirilor combină un pachet de soluții care includ:
- ventilație îmbunătățită: conducte de aer conectate la o pompă de căldură centrală și ferestre inteligente;
- izolare: izolare termică și izolare acustică bazată pe bio;
- sisteme de profile și placări din biocompozit/bioresurse
- generarea de energie regenerabilă: sistem fotovoltaic flexibil și panouri PVT;
- tehnologii de stocare a energiei electrice: baterii de a doua viață.
„Această soluție va realiza un proces de fabricație cu consum redus de energie și cu o amprentă de carbon redusă. Aceasta va utiliza diferite tehnologii digitale (BIM, realitate augmentată, gemeni digitali etc.) pentru a îmbunătăți proiectarea, renovarea, gestionarea și exploatarea clădirilor”, a explicat președintele Geoexchange.
.
Obiectiv
Comportamentul durabil al clădirilor
Utilizarea de sisteme industrializate și modulare, instrumente digitale pentru urmărirea și controlul procesului și materiale noi, tehnologii și sisteme regenerabile.
Proiectarea renovării
Îmbunătățirea colectării și utilizării datelor în proiectare, planificare și implementare.
Mediu construit accesibil
Proiectare eficientă și proces de renovare care să țină cont de nevoile și condițiile necesare ale locației și ale locuitorilor, reducând costurile.
Comportament operațional pe durata de viață
Gestionarea inteligentă a energiei generate la nivelul locuinței și al clădirii prin intermediul gemenilor digitali.
Obiective tehnice
- Proiectarea de pachete multifuncționale (pasive și active) scalabile pentru renovarea energetică a clădirilor pentru a răspunde unei game diferite de nevoi, care integrează:
- module de anvelopă industriale plug & play cu un nivel; ridicat de izolare, cu energie încorporată foarte scăzută
- sisteme integrate de generare a energiei regenerabile, care vor fi proiectate, prototipate și testate;
- sisteme de ventilație foarte eficiente, concepute pentru a asigura confortul utilizatorilor și calitatea aerului interior.
- Dezvoltarea și punerea în aplicare a unui ecosistem de servicii digitale într-un mediu comun de date care să permită:
- o proiectare eficientă a pachetelor de renovare AEGIR pentru diferite tipologii de clădiri
- o execuție eficientă a renovării clădirilor și exploatarea și întreținerea acestora
- Demonstrarea soluției tehnice AEGIR prin implementarea și monitorizarea acesteia în patru tipologii diferite de clădiri (rezidențiale, de birouri și educaționale) situate în zone climatice diferite.